Izziv-X: Smodnišnica na pragu Kamniško-Savinjskih Alp se razprodaja. A kako?

Kdaj: 19. 2. 2015 ob 18.00
Kje: Mesto oblikovanja Slovenija, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je bil Kamnik močno socialistično industrijsko mesto. Z novo državo pa je kamniška industrija počasi začela ugašati. Leta 2009 je po 157 letih obratovanja za vedno prenehala delovati Smodnišnica, ena največjih tovarn na Slovenskem. Področje nekdanje Smodnišnice, ki se razprostira na 70-ih hektarih, je danes največje opuščeno industrijsko območje v Sloveniji. Zaradi izjemne lokacije v neposredni bližini historičnega mestnega jedra Kamnika in hkrati dobesedno na vstopu v regijski park Kamniško-Savinjske Alpe, ima ta predel izredne potenciale za razvoj ne le kamniškega, ampak predvsem slovenskega turizma.

Urbanistično-arhitekturni film URBICID, arhitekta Tomaža Schlegla predstavlja povsem realno vizijo, ki bi lahko Kamniku in regiji omogočila ponovni razcvet, Sloveniji pa evropsko prepoznavnost v športnem turizmu.

Na razpravi bo tako tekla beseda o možnostih nadaljnega razvoja 70-ih ha Smodnišnice in morebitnem vplivu na razvoj celotne regije.

Razpravljalci:
Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana
Matej Slapar, podžupan občine Kamnik
Dragan Živadinov, umetnik, gonilna sila Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju
Tomaž Schlegl, arhitekt

Tomaž Schlegl
Arhitekt Tomaž Schlegl je svoje strokovno delo skorajda v celoti posvetil revitalizaciji starega mestnega jedra Kamnika. Namen njegovih številnih projektov je ponovna oživitev dragocenega historičnega mesta in hkrati povezava le tega z edinstvenim regijskim parkom Kamniško–Savinjske Alpe. Njegova teza je, da je propad kamniške socialistične industrije, ki je mesto dušila desetletja, edinstvena priložnost za razvoj nove, močne zgodbe, ki bo Kamnik spet postavila med najpomembnejša slovenska mesta. In prav s propadom velikanske Smodnišnice se je njegov mozaik projektov povezal v edinstveno zgodbo.

Moderator: Zmago Novak