Kulturni dom v manjšem romunskem mestu Blaj stoji v zgodovinskem središču mesta. Leta 1930 je stavbo zgradil arhitekt Victor Smigelschi iz Bukarešte, prvotno pa je bila namenjena Transilvanski zvezi za romunsko literaturo in kulturne dogodke romunske javnosti.
 


 
V šestdesetih letih so jo predelali v mestni kino, leta 1995 pa je skoraj do tal pogorela. Poškodovani sta bili streha in glavna dvorana, zato je do leta 2012 samevala, nato pa se je mestna uprava lotila prizadevanj za prenovo in iskanja nove funkcije.


 
Po prenovi je kulturni dom fleksibilen večnamenski prostor. Stavbo so očistili kasnejših prezidav, notranjost pa izpraznili, da lahko gosti najrazličnejše dogodke. Dvorana je lahko osvetljena s klasično scensko osvetlitvijo ali pa z naravno svetlobo – prek oken, odprtih proti popoldanskemu soncu.
Vratne odprtine so obdelane s kortenom, ki govori isti jezik kot opečna čipka notranjosti. Z novo kovinsko konstrukcijo strehe in spuščenim stropom stavba priča o svojem novem življenju.
In kaj je bolj poetičnega od kulise starih zidov, osvetljenih s popoldanskim soncem?
 

 
Kaj je rdeča nit projekta?
Projekt prenove išče poetiko v izgubljenem blišču te zgodovinske arhitekture, z le minimalnimi posegi. Z uporabo ostalin izvirnega vzorca, brez odstranjevanja dotrajanega grajenega tkiva, z dodajanjem le najpotrebnejših novih funkcionalnih vsebin in statičnih elementov.
Vlad Sebastian Rusu
 

 

 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Vlad Sebastian Rusu
Fotografije: Cosmin Dragomir
Izvedba: 2016
Lokacija: Blaj, Romunija
Naročnik: Uprava mesta Blaj