Zvi Hecker
Zvi Hecker | architect, Nemčija

Leta 1991 je Zvi Hecker, sicer zelo dejaven v Tel Avivu, ustanovil studio v Berlinu. Berlinski studio se je v zadnjem času ukvarjal s projekti v Berlinu, Amsterdamu in na obali Baltskega morja. Svoje projekte redno prijavljajo tudi na mednarodne razpise.

Judovski kulturni center v Duisburgu, Nemčija (1999); v sodelovanju z Inken Baller

Judovski kulturni center v Duisburgu je odraz kompleksne namembnosti objekta in njegove umestitve v urbano okolje. Center je predvsem prostor za srečanja in praznovanja lokalne judovske skupnosti, poleg tega pa skupnosti ponuja tudi druge možnosti. Verski obredi potekajo v manjši sinagogi, predstave in predavanja pa v večji večnamenski dvorani. V kompleksu so tudi apartmaji za obiskovalce in goste, stanovanje za oskrbnike in velika kuhinja za potrebe dogodkov, ki potekajo v večnamenski dvorani ali na prostem.

Center je bil zgrajen v skladu s praktičnimi potrebami skupnosti, a je obenem tudi odraz okolja in skromnosti obstoječe zgradbe. Na južni strani se struktura naslanja na okoliške hiše in se jim prilagaja po višini, v smeri proti prostranemu parku pa zavzema monumentalno držo. Preobrazba iz lokalno domačnega v monumentalni objekt močno zaznamuje njegove značajske poteze.

Neues Platz am Brandenburger Tor (2009)

Neues Platz am Brandenburger Tor popolnoma preoblikuje prostor med Brandenburškimi vrati in živalskim vrtom (Tiergarten) ter poudari vlogo Brandenburških vrat kot monumentalnega prehoda iz enega prostora v drugega.

Pariser Platz je trg vzhodno od Brandenburških vrat, ki ga z vseh strani obdajajo ceste. Ob njem stojijo večinoma javne zgradbe, banke in veleposlaništva. Prostor je neizrabljen, saj ne ponuja niti najosnovnejše infrastrukture, ki bi omogočala organizacijo dogodkov in prireditev ali rekreacijo.

Prostor je treba urediti tako, da bo dostopen javnosti. Vse predlagane alternative so postale sestavni del nove arhitekturne rešitve, na podlagi katere bo nastal varen večnamenski prostor. Na lokaciji bodo na voljo podporne storitve, kot so kavarne, gostinski lokali in sedišča. Na strešne elemente ob vzhodnem robu živalskega vrta (Tiergartna) bodo namestili svetila in zvočno opremo za prireditve.