Žan Brezec

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Žan Brezec je pravkar uspešno zaključil študij na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Že med študijem je izkazal zelo poglobljen odnos ob delu pri različnih projektih in posledica so njegove številne odlične reference, npr. zmaga na natečaju Gorenje Simplicity, kjer je raziskoval problem osamosvojitve mladih in problem zavrženih gospodinjskih aparatov. Razvil je nov koncept celovite storitve, ki omogoča novim uporabnikom nakup rabljenega Gorenjevega pralnega stroja.

Ne glede na mlado profesionalno kariero ima številne izkušnje pri oblikovanju najrazličnejših produktov: od ptičjih hišic, pohištva, digitalnih naprav, gospodinjskih aparatov do embalaže. Presežek je prav gotovo njegovo diplomsko delo. Žan je za izhodišče svojega raziskovanja vzel tradicionalni material – keramiko in najprej testiral njene pozitivne lastnosti. Na osnovi analize je določil področja, kjer bi lahko zasnoval in ponudil nove rešitve. Izbral je dobre lastnosti ohranjanja temperature in to povezal z okoljem življenja v naravi. Projekt je tehnično in uporabniško zelo premišljen.

Predlagatelj:
izr. prof. Jure Miklavc, univ. dipl. ind. oblikovalec, Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje, ALUO, Univerza v Ljubljani