Yvan Detraz
Bruit du Frigo, Francija

Bruit du Frigo (Hrup hladilnika) je socialno angažiran hibridni biro, ki združuje skupino arhitektov, umetnikov, urbanistov in fotografov s skupno željo, da preučijo kvalitete mestnega okolja na najširši možni način. Od 1997, ko sta biro ustanovila Yvan Detraz in Gabi Farange, so oblikovali številne intervencije v javni prostor, ki zahtevajo sodelovanje prebivalcev in splošne javnosti. Ko zgradijo urbano instalacijo, tudi zahtevajo začasno bivanje v njej in določeno uporabo, ki spremeni sosesko. Zato njeni prebivalci začnejo razumeti vsakdanje stvari na nov način. To prinese spremembe in k temu stremijo.
Njihova glavna želja je, da povežejo prebivalce s tistimi, ki načrtujejo in upravljajo, da bi postalo življenje vsem bolj prijazno. In nenazadnje njihove začasne instalacije so lesene, saj jih edino tako lahko tudi reciklirajo po koncu uporabe.

Urbani bivaki

Neprivlačna predmestja, ki jih zaznamujejo nakupovalni centri, industrijske cone in naselja enodružinskih hiš obstajajo skoraj v vsakem evropskem mestu. V francoskem mestu Bordeaux so Bruit du Frigo zasnovali način, da te prostore povežejo z mrežami sprehajalnih poti in pohodnikom ponudijo tudi prenočitvene bivake. Od leta 2010 do danes so postavili že 6 urbanih bivakov, ki jih obiskovalci lahko najamejo in v njih prenočijo ter tako doživijo drugačno izkušnjo v predmestni naravi. Vsak bivak lahko gosti do 9 oseb na 15m2, nima elektrike, ne vode, v njem so samo postelje. Oblikovani so na zelo poseben način in združujejo arhitekturo, oblikovanje in umetnost. Nočitev v teh bivakih je zelo priljubljena- od maja do oktobra, ko so odprti, so polno zasedeni. Eksotično bivanje, ki je bilo do sedaj na voljo samo v visokogorju, je tako postalo dostopno vsakomur.