Xavier De Kestelier;
Head of Design Technology and Innovation, HASSELL; Velika Britanija, www.hassellstudio.com

Xavier De Kestelier je študiral je v Belgiji (Univerza v Ghentu) in v Veliki Britaniji (The Bartlett School of Architecture). Preden se je pridružil studiju HASSELL, je pri Foster+Partners vodil oddelek za modeliranje, ki se ukvarja z računalniškim oblikovanjem. Poleg tega je pri F+P skrbel za tehnologijo hitrega prototipiranja (rapid prototyping technoloy) in vodil številne raziskovalne projekte. Specializiral se je za trodimenzionalni tisk v velikem merilu, kjer je sodeloval z NASA in z Evropsko vesoljsko agencijo pri izdelavi modelov habitatov za Luno in Mars s 3d tiskalnikom. Je tudi direktor Smartgeometry, neprofitne organizacije, ki organizira letno konferenco in delavnico na temo digitalnega oblikovanja in izdelave.

HASSELL je eden vodilnih mednarodnih birojev s pisarnami v Avstraliji, na Kitajskem, v Jugovzhodni Aziji, Veliki Britaniji in ZDA. Biro ima več kot 75 let tradicije. Dobro arhitekturo razumejo kot pomoč naročnkom pri izpolnjevanju njihovih potreb in ciljev ter kot način, zagotavljanja dobrega počutja uporabnikov, ki jim daje občutek pomena, povezanosti in pripadnosti. Uspeh stavb in krajev, ki so jih zasnovali, presojajo po tem, kako jih ljudje – naročniki in uporabniki – uporabljajo in uživajo. Njihove vrednote delijo vse pisarne po svetu ter vsi njihovi zaposleni: arhitekti, notranji oblikovalci, krajinski arhitekti, urbanisti, načrtovalci in konzultanti. Delujejo v integriranih timih, saj s tem zagotovijo najboljše rešitve za svoje naročnike. Njihovi vse bolj kompleksni projekti zahtevajo delovno kulturo, ki temelji na sodelovanju, kreativnosti, inovaciji in oblikovalskem razmišljanju. So specializirani za stavbe za letalski promet, komercialne in poslovne prostore, kulturne in umetniške stavbe, izobraževalne in znanstvene ustanovami, zeleno infrastrukturo, zdravstvene ustanove, gostinstvo, sodne ustanove, javne stavbe, železnice, stanovanjsko arhitekturo, trgovske objekte, šport in zabavo, ter urbano oblikovanje. Za svoje delo so prejeli več kot mednarodnih 1000 nagrad.

Mars – NASA 3D Printed Habitat Challenge

The HASSELL design for human habitation on Mars has reached the final 10 of NASA’s 3D Printing Centennial Challenge. This NASA competition sought perspectives from outside the traditional aerospace industry to explore how a human habitat could be designed, and delivered, on Mars using autonomous 3D printing technologies.

HASSELL saw this as an opportunity to push their thinking on human-centric design with an approach that moves beyond the idea of astronauts as purely operators, to create a habitat where people can not only survive life on Mars, but really thrive there.

The HASSELL vision sets out an environment on Mars, which is not only high performance, but also provides a degree of comfort and familiarity for the astronauts. It is an environment where they feel safe and equipped to do the most important work in the history of space exploration.

HASSELL teams in London and San Francisco studios partnered with engineers Eckersley O’Callaghan (EOC), to design an external shell, which could be constructed entirely by autonomous robots using Mars’ natural regolith. This shell will protect the astronauts from the planet’s high radiation levels. Overall winners of the competition will be announced in March.