Upciklirana notranja oprema v upravni stavbi RCERO Ljubljana

Interier leta 2016
Javni interierji – posebna omemba žirije

Na razpis za nagrado INTERIER LETA 2016 je prispelo 8 projektov v kategoriji JAVNI INTERIERJI in 3 projekti v kategoriji ZASEBNI INTERIERJI. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Goran Rupnik in predsednica Eva Prelovšek Niemelä, je izmed prispelih prijav v vsaki kategoriji izbrala po dva projekta, ki izstopata po svojih oblikovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah.

Projekt navdušuje s svežim pristopom k oblikovanju interierjev. Neobremenjenost mladih avtorjev in trden koncept uporabe odpadnih materialov, ki jih že nekaj let sistematično uporabljajo pri svojem delu, prideta tukaj do polnega izraza. Žirija se jim je odločila podeliti posebno omembo zaradi trajnostnih načel pri oblikovanju interierjev, s katerimi v Sloveniji orjejo ledino. Pohvale tudi direktorju Snage za pogumno odločitev pri izbiri arhitektov in izvedbi opreme.

Ekipa Trash Design je v letu 2015 sodelovala pri največjem okoljskem projektu v državi – Ljubljanski regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) na Ljubljanskem barju. Projekt oblikovanja notranje opreme za upravno stavbo RCERA Ljubljana je bil po obsegu in trajanju največji izziv tudi za »trashiste«.

Načrtovanje, zbiranje, še več zbiranja in na koncu sestavljanje – in ne le to. Avtorji so zbrusili več kot 500 deščic palet, obnovili in uporabili 16 stolov, 7 namiznih luči, več kot 20 kovinskih platišč koles, 5 kopalnih kadi, omaro, 8 predalnikov, 4 kovinske sode, uporabili več kot 80 pivskih in vinskih steklenic, več kot 400 papirnatih cevi, 70 m odsluženih lesenih konstrukcijskih tramov in več kot 15 kg starih časopisov.

Ekipa Trash Design je tako funkcionalno sestavila 6 upcikliranih zgodb: (1) Sprejemnica, (2) Jedilnica, (3) Čakalnica, (4) Konferenčna dvorana, (5) Sejna soba in (6) Terasa.

Datoteka

Avtorji:
Katja Keržan, Jurij Vahtar,
Aleš Zorko, Kenan Jašarević;
Trash Design
Foto: Jure Gačnik in arhiv avtorjev
————————————————
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015–2016
————————————————
Lokacija: Barje, Ljubljana
————————————————