Tom Munz
Švica

Tom Munz je po končanem študiju na visoki šoli St. Galen in na ETH Zürich ter po večletnem delu v tujini leta 2013 ustanovil svoj arhitekturni biro. Biro je kljub mladosti trenutno zaposlen s petimi velikim projekti, kot so: sanacija Tehnoparka v Zürichu, povečava avtobusne postaje v mestu Gossau in drugimi. Od leta 2015 je Tom Munz tudi del uredništva prestižne švicarske arhitekturne revije Architese.

Kakšna je dobra lesena arhitektura?

Takšna, ki tematsko združi vse potrebe hiše in odseva intenziteto lesenega materiala.

Počitniška hiša

Glavni izziv za nas je bil, kako ustvariti uporabno vrednost, obliko in simbolični pomen z uporabo arhitekturnih idej. S tem bi struktura nove stavbe postala zavezujoč dejavnik v tej brezizrazni okolici. Drugi izziv je bil uresničitev projekta z majhnim proračunom, ne da bi morali pri tem žrtvovati prostorsko in haptično doživetje …
Na začetku smo se soočili z obstoječo stavbo iz šestdesetih. Želeli smo ovrednotiti in nadaljevati zgodovino lokacije kot dela celote. Kontekst nam je pomenil potencial, iskali smo njegovo bistvo, da bi dosegli najboljše. Na koncu bi moral projekt na novo oživiti lokacijo in ustvariti novo dinamično ogrodje.
Pri konceptu smo iskali notranjo orientacijo, ki bi podprla hierarhijo med javnimi in zasebnimi prostori. Vzdolžna os hiše tako povezuje polzasebne prostore in vodi na vrt. Premikanje vzdolž prečne osi po drugi strani vodi do zasebnih sob znotraj hiše. Hkrati je bilo pomembno, da smo naredili zaporedje sob, ki pomeni tako presenečenje kot tudi obogatitev bivanja.
Arhitektura vpliva na nas. V njej preživimo večino časa, obkroža nas. Je karizmatična in vpliva na naša čustva. Arhitektura je prizorišče človekovih dejavnosti. Poleg drugih dejavnikov, kot so tehnološke inovacije, ekologija in ekonomija, je za nas razvoj arhitekture tesno povezan z zavedanjem in kritičnim opazovanjem ter z razvijanjem ustreznih rešitev.
Ko smo se lotili tega projekta, nismo imeli nobene predstave o tem, kaj smo prevzeli. Kar se je iz tega razvilo, je hiša, ki je praktična, uporabna in jo prav tako lahko doživljamo s čuti, saj prostori ustvarjajo posebne atmosfere. Želeli smo ustvariti obliko, ki bi bila razumljiva, navdihujoča in bi spodbudila introspekcijo.

Tom Munz

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Arhitektura: Tom Munz Architekt
Fotografije: Katia Rudnicki

Izvedba: 2015
Lokacija: Egnach, Švica

Površina: 180 m2 (neto)
Letna poraba energije:
25 kWh/(m2a)
Investicija: 407.000 €