FOTO: Primož Korošec

 

Brezčasno slovensko oblikovanje

Utemeljitev za brezčasno slovensko oblikovanje 2019

Skodelica za kavo, 1980, Steklarna Boris Kidrič, Rogaška Slatina
Tihomir Tomić

Predlagateljica: Lenka Bajželj, muzejska svetovalka

Razmeroma bogata steklarska tradicija v Sloveniji je k oblikovanju v steklu pritegnila vrsto ustvarjalcev, ki so primarno delovali na drugih področjih. Le nekaj oblikovalcev pa ob kreativnosti resnično obvlada tudi zahtevno in zapleteno tehnologijo ter dejavno spremlja svoje zamisli do končnega izdelka.

Tak je Tihomir Tomić, po osnovni izobrazbi grafik, ki je svoj primarni talent združil z mojstrstvom v steklarstvu in mu posvetil vso kariero. Paleta njegovih izdelkov za vsakdanjo rabo, dekorativnih predmetov in skulptur v steklu, izdelanih v Steklarni Boris Kidrič, kjer je bil zaposlen, je izjemno široka, žal pa je velik del teh odličnih zamisli zaradi neizobraženosti, ozkosti in neambicioznosti vodstva steklarne doživel le poskusno serijo.

Oblikovalčev talent in izjemno sposobnost so bolj kot v matični steklarni spoznali in cenili mnogi najznamenitejši tuji ponudniki stekla. Sposojali so si ga, da jim je ustvarjal prepoznavne izdelke, ki so jih nato izdelovali v Rogaški, tržili pa le zunaj Jugoslavije. Mikase, May Company, Macy’s, Muller, Ralf Lorrain in Bloomingdales so ponujali izdelke in serije z njegovim podpisom, prejel pa je tudi številna priznanja domačih strokovnih institucij.

Skodelica za kavo iz pihanega stekla v prosojni in jedkani različici združuje čisto obliko in eksperiment (jedkanje s kislino) z odlično in natančno izvedbo.

Imamo vtis, da se zgleduje po vzorcih iz antike, ko so se takšni dragoceni izdelki tehtali v zlatu …

Preprosta, prvinska, brezčasna – žal le v omejeni seriji. Zveni znano?