Teemu Kurkela
JKMM ARCHITECTS, Finska

Podjetje so leta 1998 ustanovili štirje partnerji: Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen in Juha Mäki – Jyllilä. Februarja 2008 je bilo v podjetju zaposlenih 29 ljudi.
V biroju JKMM trenutno načrtujejo več javnih zgradb na Finskem. Ustvariti nameravajo stav­be, ki jih bosta odlikovali izjemno kakovostni arhi­tektura in tehnična izvedba. Na arhitekturnih natečajih na Finskem so prejeli več kot 40 nagrad (med njimi 14 prvih nagrad).
Specializirana področja biroja JKMM so stav­barstvo, oblikovanje interierjev, urbanizem, obnova in arhitekturno konzervatorstvo. Ponujajo celovite storitve arhitekturnega oblikovanja, vse od projektiranja in priprave gradbene dokumentacije do nadzora gradnje.
Pri načrtovanju zgradb si prizadevajo združiti strast do arhitekture, zdrav razum, skrben izbor materialov in tehnološke inovacije. To pomeni, da pozorno pretehtajo arhitekturne rešitve na vseh stopnjah posameznega projekta. Njihovo vodilo je, da morajo biti objekti zgrajeni za ljudi, poleg tega pa morajo biti tudi po več desetletjih videti sveži. Za zagotavljanje najvišje ravni kakovosti končne gradnje so potrebni natančno usklajevanje načrtovanja in bogate izkušnje na področju oblikovanja. Pri oblikovanju uporabljajo najnovejšo tehnologijo, kot je Building Information Modeling (BIM).
Arhitektura je tesno povezana s kontekstom. Arhitektura posameznega objekta hkrati ustvar­ja širši arhitekturni kontekst: nastanejo novi elementi urbanega tkiva oziroma podobe pokrajin.

Arhitektura je povezana z ljudmi. Prostorska izku­šnja, velikost in funkcija so abstraktni pojmi, ki jih je pri stavbah treba prevesti v konkretno obliko. Zgradbe zaživijo, ko vanje stopi človek.

Arhitektura je povezana s kiparstvom. Logika skulptur je gonilna sila za arhitekturno zasnovo. Oblikovanje je občutljiv proces, pri katerem gre za tankočutno uravnovešanje sodobnega in brez­časnega, stereotipne lepote in nevsakdanjih odkritij.

Arhitektura je povezana z obrtjo. Šteje samo dokončana gradnja. Objekti se ne smejo upirati času, temveč morajo s starostjo postajati vse lepši. Materiali so resnični – imajo teksturo, teæo in vonj. Spoji lesenega čolna so lični prav zato, ker so preprosti, naravni in funkcionalni. Lepota arhitekture pri stavbah je v izdelovanju uporabnih stvari. Arhitekti so obrtniki.