Študentke oblikovanja Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje:
Vanja Ajd, Monika Hudournik, Tina Pompe, Janja Harb, Špela Jerebic, Klara Štampar, Ana Đurinek, Ana Kožuh, Larisa Spasković, Mihaela Emeršič, Maša Lemut, Nuša Šimunič, Anja Firbas, Adrijana Lilek, Monika Šumak, Lucie Görlichova, Natalija Petković, Heidi Vidmajer

Perspektivni – modno oblikovanje

V projekt oblikovanja celostne podobe oblačil za slovensko osebje na svetovni razstavi EXPO v Milanu je avtorica doc. Sonja Šterman vključila študentke oblikovanja Katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, ki deluje v okviru Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Študentke so oblikovale in izdelale modne dodatke, ki dopolnjujejo celostno podobo oblačil, ki jih je izdelalo podjetje Moda Mi&Lan, d. o. o. Študentke so v predprostoru slovenskega paviljona na svetovni razstavi EXPO predstavile projekt modnih dodatkov, izdelanih s tehniko zračnih čipk, ki temeljijo:
– v vsebinskem pogledu na konceptu sejma EXPO 2015, poimenovanem “Hrana za planet, energija za življenje”, ter na slovenski temi na EXPO 2015: “I feel SLOVEnia. Green. Active. Healthy”
– v oblikovnem pogledu pa na parafrazi strukturnih in teksturnih značilnosti oblike Slovenije in slovenskih pokrajin, s stališča morfologije terena, biotopske raznovrstnosti z gozdnimi, ruralnimi in urbanimi okolji, na medsebojni logistični povezavi z avtocestno in železniško mrežo ter vodnim ožiljem, na nacionalni in državni simboliki itd.

Študentke so zračne čipke izdelale na temelju inovativnih tehnik šivanja na vodotopne vezilne podlage, kar jim je omogočilo izjemno kreativno oblikovanje unikatnih čipk v obliki ovratnih rut za dekleta in kravat za moške, hkrati pa so te temeljile na že omenjeni rdeči niti karakterističnih vsebin in zgodb, vezanih na Slovenijo in obarvanih v “slovensko” zeleno barvo nacionalnega emblema promocijske znamke “I feel SLOVEnia”.
S tem so nastala izjemna dela, ki dopolnjujejo zgodbe na temo Slovenije in so skladna s slovensko identiteto, hkrati pa širijo domet etnografske dediščine v sfero modernih interpretacij in aplikacij, kar lahko prepoznamo kot izjemno pomemben prispevek k mozaiku slovenske kulture in kulturne podobe.
Študentke so pod vodstvom doc. Sonje Šterman in mag. Silve Kreševič Vraz ustvarile izjemne unikatne izdelke z zgodbami, ki nas v Milanu, svetovni metropoli mode, in v okviru svetovne razstave EXPO uvrščajo na izjemno pomembno mesto in v pozitiven položaj ter s tem prispevajo tudi k pozitivni podobi Slovenije. Tak prispevek si vsekakor zasluži pozornost in spodbudo v obliki nagrade.

Predlagateljica:
doc. Sonja Šterman, univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil, Katedra za tekstilne materiale in oblikovanje, Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru