Študentje iz seminarjev profesorjev Vladimirja Pezdirca, red. prof., Saša J. Mächtiga, red. prof., in Janeza Smerdelj, prof. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za industrijsko oblikovanje Univerze v Ljubljani:
Uroš Bajt, Matej Colja, Blažka Drnovšek, Tamara Fras, Domen Gazvoda, Dejan Kos, Nika Kovačič, Mitja Kralj, Klemen Smrtnik, Tea Tadej in Katja Turk

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

RiR projekta MFP – Multifunkcionalno pohištvo je 2010/2011 vodil Konzorcij pohištvene industrije Brest, Kolpa, Svea, Tom in Silvaprodukt ob finančni podpori TIA in ESRR v sodelovanju z institucijami znanja. Ob mentorski podpori oddelka za industrijsko oblikovanje je 52 študentov razvilo 56 idejnih zasnov elementov opreme bivanjskih prostorov. Zasnove odlikuje inventivnost, ki združuje oblikovalsko in tehnološko inovacijo. V visokem povprečju številnih zasnov je težko določiti kriterije izbora. Odločil sem se za nabor dvajsetih odstotkov, da bi izpostavil kreativno moč skupine proti posamezniku »zvezdniku«. Kritična masa je potencialna sila in vodilo slovenski državi v nedefinirani potrebi po konkurenčni prepoznavnosti na tržišču.
Dvajset odstotkov simbolno označujejo vrednote, trende in oblikovalsko kakovost našega turbulentnega časa. Izbor, vsebinsko in vizualno, prikazuje inteligentne, modularne rešitve prilagodljive uporabnikovim potrebam v prostoru (Cresco, Expansion kitchen, Oaza), izrazit minimalizem »nove normalnosti« kot izziv IKEIni»odlični preprostosti« (Čipoku, Flexi living, Turn me around), nestereotipne futurološke forme, posledice inspiracije v svetu narave ali visokotehnoloških področij (MoveMe, Aero, ICE-land) ter končno, izraz in estetiko oblik iz tehnologije kompozitov (Flatform, Eklektick Extruder).

Predlagatelj:
Saša J. Mächtig, red. prof. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za industrijsko oblikovanje Univerze v Ljubljani