INTERIER LETA 2019 – ZASEBNI INTERIERJI

Avtorja: Dan Adlešič in Gregor Bucik
Sodelavci: Matija Medved, Klemen Ilovar, Nejc Prah, Jure Martinec, Peter Stupica – Ansambel

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Ana Gruden, Peter Gabrijelčič, Jurij Sadar in predsednica Kristina Dešman, je za nagrado interier leta 2019 v kategoriji ZASEBNI INTERIER izbrala projekt STANOVANJE ANSAMBEL.

V množici čistunsko estetiziranih notranjih ureditev, ki jih arhitekti oblikujejo za naročnike in v katerih se izgublja njihova osebna nota, je projekt Stanovanje Ansambel pravo nasprotje. Ni nastajal po vnaprej zamišljenem konceptu, ampak kot spontan kreativni odziv na vsakokratno situacijo pri dograjevanju interierja in njegove opreme. Tukaj ni bila prisotna samo misel, pač pa tudi dotik – roka je iskala končno obliko, njeno teksturo, velik pomen sta imela tudi barva in vonj.

Končni rezultat je refleksija vseh doživetih in videnih izkušenj avtorjev, tudi vrsta unikatno ustvarjenih elementov, ki so plod njunega lastnega dela. Posebej za ta projekt oblikovani, pa tudi tipski predmeti so v novih povezavah dobili nov simbolni pomen in sooblikujejo celostno podobo stanovanja.

Kljub majhnosti stanovanja je v njem veliko prostora za postavitev umetniških del, kot so freske, slike ali neonske skulpture. Čeprav funkcionalnost pri razporeditvi opreme ni bila na prvem mestu, je bilo na majhni površini ustvarjenih več programskih doživljajskih območij.

 

 

FOTOS: Klemen Ilovar