Silja Tillner;
Tillner & Willinger; Avstrija, www.tw-arch.at

Silja Tillner, je arhitektka in vodja arhitektov Tillner & Willinger ZT GmbH, dunajskega studia za arhitekturo in urbanistično oblikovanje. V praksi se ukvarja z urbanimi intervencijami, glavnimi načrti, membranskimi strukturami, trajnostno stanovanjska in poslovno gradnjo. Arhitekturni biro je znan po trajnostnem oblikovanju, celostnem oblikovalskim pristopom v življenjskem ciklusu projekta: urbanistično oblikovanje, koncepti uporabe, arhitekturno oblikovanje in načrtovanje. V zadnjih letih je studio prejel široko priznanje s projekti, kot so revitalizacija bulevarja Gürtel (Dunaj), načrtovanje trgov Urban-Loritz-Platz (Dunaj) in tržnica v Opfikonu (CH), zasnova poslovne stavbe Spittelau in pisarne za Evropsko unijo ter študentski stanovanjski projekt “Linked Living” v Messekarreeju. Od svoje ustanovitve je urad prejel nagrado AIPA (1996), nagrado Bauhaus (2000), nagrado ar + d, nagrado IFAI (oba leta 2001) in nagrado LEAF 2005 ter zlato medaljo na plaži Bienal Miami + Beach 2005 .
Arhitekturo je študirala na TU Dunaj in akademiji za likovno umetnost, nato pa je zaključila magistrski študij Urban Design v UCLA. Učila je na Dunaju, Nancyju, Milanu in Innsbrucku, predavala na področju urbanističnega načrtovanja, urbanega oblikovanja in stanovanjske gradnje po vsem svetu. Bila je članica upravnega odbora IBA Stadtumbau (Urbana prenova) v Sachsen-Anhaltu, Nemčija, in članica svetovalnega odbora mesta Dunaja za razvoj mesta in arhitekture. Od leta 2013 dela na svetovalnem odboru za urbano načrtovanje in razvoj mesta “Seestadt Aspern” na Dunaju. Od leta 2014 je članica stanovanjskega sveta Dunaja.
Uživa v velikih načrtovalskih projektih in skrbnih posegih v zgodovinsko mestno tkanino hkrati. Osebno je bila odgovorna za revitalizacijo zgodovinskih okolišev in prenovo številnih zaščitenih stavb, kjer je razvila koncepte, oblikovala in tehnične rešitve. strokovno in osebno se zavzema za varstvo zgodovinskih spomenikov. Zase je obnovila svetovno znano stavbo iz leta 1931, hišo Rietveld na Dunaju Werkbundsiedlung. Odgovorna je bila za vse urbanistične in arhitekturne projekte na dunajskem bulevarju Gürtel, zlasti skrbno obnovo zgodovinskega viadukta Otta Wagnerja in občutljivo zasnovo novih steklenih fasad in prilagoditev novim uporabam. Na dunajskem Ringstrasse, v jedru prvega okrožja, ki je pod zaščito UNESCO svetovne dediščine, je bil biro odgovoren za obnovo zaščitene stavbe na Ringstrasse, Schottenring 14. Skupaj s partnerjem Alfredom Willingerjem je zasnovala prizidek na dvorišču muzeja Luther v Wittenbergu. Trenutno se Tillner & Willinger ukvarja s konceptom prenove in ponovne uporabe več zaščitenih spomenikov iz tridesetih let prejšnjega stoletja, stojnic in hlevov na dunajskem hipodromu. Biro je zasnoval tudi številne prenovitvene strategije in študije za stavbe na Dunaju, Salzburgu, Zürichu in Wittenbergu.

Skyline Spittelau, poslovna stavba, 2008, Dunaj, Avstrija

Stanovanja „Am Seebogen“ – Seestadt Aspern, 2017, Seestadt, Dunaj, Avstrija