Serija LAKE

Oblikovanje leta 2011

Strokovna žirija, v sestavi: Lenka Bajželj (predsednica) in člani prof. dr. Stane Bernik, Jelena Leskovar, prof. Janez Smerdelj in Maja Tasič Demšar, je 21. septembra pregledala 15 prispelih predlogov in jih sedem izbrala v ožji izbor za nagrado oblikovanje leta. Mnenje žirije je, da je tokratni izbor na zelo visoki kakovostni ravni.

Po celovitem ovrednotenju predlogov je žirija podelila nagrado oblikovanje leta 2011 izdelkom serije Lake oblikovalke Tanje Pak in proizvajalca Glesia d. o. o. v izvedbi mojstrov Steklarne Rogaška. Gre za serijo visokokakovostnih izdelkov iz stekla s poudarkom na kreativnosti, ki je vezana na oblike v naravi. S stališča steklarske tehnologije gre za vrhunsko tanko pihano steklo, ki izhaja iz starodavne tradicije steklarskega metiera.

Zaradi zelo kakovostnih prijav se je žirija odločila, da podeli tri častna priznanja, in sicer kolekciji pohodnih čevljev Alpina Trekking oblikovalcev Studia Miklavc in proizvajalca Alpina d. o. o., izdelku Elan Amphibio 14 – Elan v sodelovanju s Porsche Design Studiem, uporabniku prijazen vmesnik za gospodinjske aparate oblikovalcev Gorenje Design Studio – oblikovalci Matevž Popič, Lidija Pritržnik in Borut Keržič ter proizvajalca Gorenje d. d.

Kaplja, ki vzvalovi mirno gladino vode. Koncentrični krogi, ki se vztrajno širijo navzven. Odbleski svetlobe. Valovanje.

Čaša za konjak Lake in skodelica Lake
Kaplje pomladnega dežja so nosile svoje zgodbe. Zibale so jih skozi čas in si jih igraje med šepetom izmenjevale, se lovile na gladini ribnikov in sijočih odsevov. V dlani se je ujela njihova sanjana vznesenost.
Starodavna veščina steklarjev je potrebna za izjemno tanko ročno pihano čašo, ki se rahlo pozibava na precizno določenih koncentričnih reliefnih krogih na dnu.

Sweet Lake, set za sladico in vodo
Kaplja pomladnega dežja je poljubila jezero. Jezero je od ugodja vzvalovalo in objelo kapljo. Čas je od vzdiha nad lepoto zamrznil v hip.
Dih skozi steklarsko pipo je ustvaril izredno tanko ročno pihano skodelico za sladico in ji v tihi harmoniji pridružil čašo za vodo.

Vaza Lake
Vaza Lake je ovoj, zavetje za samosvoj svet znotraj steklene opne. Objema okrog kot otok dvignjenega notranjega dela plavajoče cvetje ali daje oporo klasično prirezanemu cvetju. Prazna v vzvalovani površini stisnjene sfere lovi svetlobo in daje slutnjo vode tudi, kadar je ni.

Krožnik Lake
Krožnik Lake je kot ujeta površina vode, ki je vzvalovala, ko se je je dotaknila kapljica dežja. Prostoren, za cvetje, sadje ali samo za svetlobo.

Datoteka

Oblikovanje: Tanja Pak
Fotografije: Peter Koštrun
Proizvajalec:
Glesia, izvedba Steklarna Rogaška
————————————————
Leto izdelave: 2010/2011
————————————————