Seaway

Zgodba o uspehu 2006

Posebno priznanje zgodba o uspehu se letos podeljuje tretjič. Zavod BIG ga podeli uspešnemu podjetju, ki zavestno uporablja kakovostno oblikovanje kot tvorni element v svoji poslovni, razvojni in tržni strategiji in ki s premišljeno vključitvijo oblikovanja v strategijo razvoja izdelkov, storitev in sistemov dosega pomembne tržne uspehe.

Podjetje Seaway je vodilno na področju navtične industrije v svetovnem merilu. Njihova dejavnost povezuje oblikovanje, načrtovanje, konstruiranje, razvoj in izdelavo plovil. Gonilna sila podjetja sta brata Jakopin – Japec in Jernej. S svojimi 200 projekti sta osvojila kar 26 naslovov »jadrnica leta«, sicer pa je po njunih načrtih 41 ladjedelnic iz 20 držav izdelalo več kot 43.000 jadrnic in motornih bark! O vlogi oblikovanja v gospodarstvu in o poslovni strategiji podjetja Seaway smo se pogovarjali z Japcem Jakopinom.

Foto: Jure Korenc in osebni arhiv
————————————————

Intervju: Japec Jakopin

Podjetje Seaway je eno izmed redkih v Sloveniji, ki mu uspe oblikovati in izdelati najboljši izdelek na svetu. Ali vaš uspeh res dokazuje, da je mogoč le s tesnim prepletanjem izvirnega oblikovanja in inovativne tehnološke izvedbe?
Delamo v navtičnem industrijskem oblikovanju, kar pomeni, da je uspeh vezan na kreativni in optimizacijski proces zelo različnih področij. Najpomembnejša je zasnova, ki pa mora biti podprta z vrhunsko navtično arhitekturo, najboljšim dizajnom v ožjem smislu, novimi tehnologijami, inženiringom – in izkušnjami. Te so morda najpomembnejše za harmonično uskladitev kompromisov med ergonomijo, estetiko, materiali, tehnologijami in ceno.

Vajina poslovna pot se je začela že leta 1983, ko sta ustanovila navtični studio J & J Design in najprej veliko sodelovala z Elanom, kjer so po vajinih načrtih izdelali čez 1600 jadrnic. Videti je, da je vajina pot šla gladko navzgor; kako danes gledate na vajine začetke?
No, morda je res šla navzgor, vendar nikakor ne gladko … »Per aspera ad astra« ni iz trte zvit rek. Res pa je, da ti vse težave na poti pomagajo, saj te okrepijo, te naredijo vztrajnega, bolj iznajdljivega in odpornega. Kot pravijo Srbi: »Što ne ubija, jača.« Začetki so bili, kot velja skoraj vedno, veseli, polni poleta in ustvarjalnosti ter obenem zelo težavni, z nerodnostmi in spodrsljaji. Zaradi neskončnega navdušenja do dela in bark se za ovire še zmenili nismo …

Dve leti po ustanovitvi podjetja Seaway, leta 1992, sta narisala prvi projekt za barko nemškega navtičnega giganta Bavaria. Nato se je krog zvenečih imen vaših naročnikov le še širil. Postala sta vodilna svetovna oblikovalca na navtičnem področju. Na katere projekte ste najbolj ponosni?
Preden smo začeli delati za Bavario, smo imeli za seboj devet projektov za takratno največjo svetovno izdelovalko jadrnic, tovarno Jeanneau. Bavaria je bila takrat manjša od našega Elana. Sreča nam je bila tudi tokrat mila in Bavaria, ki izdeluje barke izključno po naših načrtih in orodjih, je danes največji izdelovalec jadrnic na svetu.
Govoriti o najljubših projektih je težko, saj so to naši otroci. Vsaka barka ima svojo zgodbo, kot knjige. Nekatere so bile rojene pod srečno zvezdo in nekatere imajo privilegij, da so najmlajše in že zato najbližje srcu. Največ pozornosti pa imajo vsekakor tiste, ki še niso rojene.

Že tri leta se ukvarjate tudi z lastnim serijskim izdelovanjem plovil, širša javnost pozna blagovni znamki Shipman in Skagen. Ali nam ju lahko na kratko predstavite?
Gre za maloserijske barke, ki so razen trupa in palube napisane na kožo lastniku. Pri blagovni znamki Shipman gre za zelo hitre jadrnice iz ogljikovih vlaken z dvignjeno krmarnico, ki jih lahko upravlja en sam jadralec. V blagovno znamko Skagen pa spadajo motorne jahte z dvignjeno krmarnico, ki so v bistvu majhne ladje, in ne veliki gliserji. Z obema blagovnima znamkama smo hoteli pokazati, kam gre po našem mnenju razvoj jadrnic oziroma motornih bark. To so pravzaprav tako imenovani »concept boats«, konceptualne barke. Po velikosti segajo od 15 m naprej in sodijo v cenovne razrede med enim in petimi milijoni evrov.

Katere kvalitete najbolj zaznamujejo vaše izdelke, v čem je Seaway drugačen oziroma po čem je najbolj prepoznaven?
Seaway zdaj opravlja dve dejavnosti: navtični razvoj in izdelavo lastnih bark. Na področju razvoja smo morda prepoznavni po oblikovanju palube in notranjosti, predvsem pa po tem, da smo najbrž prvi zasnovali barke z evropsko in globalno tržno sprejemljivostjo, ki so bile dosti bolj kot druge prilagojene resničnemu programu uporabe.
Prepoznavnost na področju naših bark pa se odraža skozi naslednje lastnosti: shipman je izjemno hitra barka, ki je zelo lahko vodljiva in ima prijazno notranjost. Je edina barka s temi lastnostmi in je zato privlačna za kupce, ki so jim te lastnosti najbolj pomembne. Skagen združuje jadralno in motonavtično kulturo in je namenjen vsem zrelim pomorščakom, ki cenijo udobje, varnost, lahko upravljivost in popolno neodvisnost. To so elementi brezmejne navtične svobode – in tukaj je skagen edinstven.

Ali nam lahko zaupate, kateri so trenutno najzanimivejši projekti podjetja Seaway in kakšne lahko še pričakujemo?
V delu imamo več zanimivih projektov: Shipman 80 in 72 ter Skagen 65, ki morajo vsi prestaviti mejo doseženega daleč naprej in so zato velik izziv. Ker gre za naše lastne investicije v višini več milijonov evrov, moramo uspeti – čeprav je kovačeva kobila po navadi bosa. Potem pa je tukaj tridesetmetrska tekmovalna jadrnica Made in Slovenia, ki jo razvijamo skupaj z Dougom Petersonom in Guillaumom Verdierjem. Če bo šlo vse po željah in načrtih, bo ta inovativna barka zelo hitra … Skratka, načrtov in idej imamo dovolj, da bi nam bili le bogovi naklonjeni in jih bomo lahko uresničili…

Pogovarjala se je: Mattea Panterr
Foto portret: Mateja Jordovič – Potočnik