Sam Hughes
RAM arkitektur, Norveška

Elgtårn (Moose Tower)

Sam Hughes iz norveškega biroja RAM arkitektur je predstavil projekt Moose Tower: 12 m visok stolp, ki so ga postavili na območju norveškega naravnega parka Jotunheimen z namenom, da turistom omogočijo prenočitev in opazovanje losov. Območje namreč slovi po največji migracijski poti losov v Evropi. V predstavitvi je poudaril, da je investitor začetno idejo, ki so jo ustvarili v biroju, objavil v lokalnih medijih. Sledilo je presenečenje, saj so številni ljudje želeli stolp nemudoma rezervirati za prenočitev. Veliko zanimanje, ki ga je projekt vzbudil, je pripeljalo do tega, da so ga kmalu tudi postavili.

Kaj je bilo pri realizaciji tega objekta največji izziv?

Največja izziva sta bila občutljiva narava na tem območju in omejen dostop do gradbišča. Želeli smo povzročiti čim manj škode na okoliški naravi in omejiti uporabo težkih strojev v procesu gradnje.
Večina gradbenih elementov je bila dimenzioniranih tako, da jih lahko vgradita dve osebi brez pomoči mehanizacije. Prvi dan gradnje smo porabili za iskanje primernega mesta za postavitev stolpa. Tam smo s preprostim točkovnim sidranjem v skalo pritrdili prve konstrukcijske elemente. To je zmanjšalo vpliv stavbe na okolico, saj ni bilo treba organizirati obsežnih zemeljskih del za zgraditev temeljev.

Avtor: Sam Hughes – RAM arkitektur
Fotografije: Sam Hughes
Lokacija: Espedalen, Norveška
Izvedba: 2016
Površina: 26 m2