Roman Vrtiška,
VRTIŠKA • ŽAK; Češka

Mlad oblikovalski dvojec iz studia Vrtiška in Žak iz Prage, v svojih projektih uporabljajo les vsakokrat na drugačen  način. Enkrat se les pojavi kot stenski dekor, drugič kot konstrukcijski element, najpoetičnejši primer pa je, ko so raziskovali meje materiala samega.

Roman Vrtiška je diplomiral iz industijskega oblikovanja na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje AAAD v Pragi leta 2008. Leta 2005 je sodeloval z enim od vodilnih oblikovalskih studijev Olgoj Chorhoj kjer je dalal na projektih za Pilsner, Uruqell in Vitra. Leta 2009 sta skupaj s partnerjem Vladimirjem Žakom(1980)  ustanovila oblikovalski studio Vrtiška Žak .

Roman Vrtiška in Vladimir Žák sta se spoznala že med študijem na Akadmeji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje AAAD v Pragi, kjer sta začela sodelovati. Oba sta  opravila pripravništvo na Univerzi Alvar Alto v Helsinkih, Finska, kjer sta za svoje delo prejela tudi nagrado.  Po zaključenem študijuna AAAD sta postala del nove sveže genarcije čeških oblikovalcev s širokim poljem interesov in z visoko stopnjo profesionlanosti.  Od takrat izvajate projekte na različnih področjih od arhitkture, industrijskega oblikovanja do grafičnega oblikovanja.  Izvedla sta projekte za podjetja kot so Adidas, Avast, Belda Factory, Česká spořitelna, DTZ, Egoé, Heineken, Interspar, Jitona, mmcité, Ruukki, Teroforma, Verreum in druge. Od leta 2016 na Akademiji za umetnot, arhitekturo in oblikovanje AAAD v Pragi vodita oddelek D2 za oblikovanje pohištva in notranje oblikovanje.

 Za svoja dela sta prejela številne nagrade, med drugimi sta leta 2008 prejela vrsto prestižnih nagrad za najboljši študentski projekt za kolekcijo mestnega pohištva SINUS. Leta 2013 jima je oblikovanje kolekcije pohištva za podjetje Jitona prineslo nagrado EDIDA 2013 Award ter nagrado Grand prix v kategoriji oblikovanja postelj.  Leta 2014 sta prejela nagrado Editors Choice na festivalu oblikovanja Designblok v kategoriji Najboljši novi produkt  za kolekcijo igrač Woo Toys. Leta 2016 sta prejela dve nagradi na festivalu Designblok in sicer v kategoriji Najboljše novo pohištvo za oblikovanje stajice TUTU za podjeteje Devoto ter nagrado Najboljša instalacija za predstavitev podjetja  Beldafactory.

Razstavni prostor proizvajalca pisarniške pohištva in svetil U1, Praga, 2017

Osrednji vizulani element prenove razstavnih prostorov proizvajalca pisarniškega pohištva in svetil U1 je tanka stena v barvni gradaciji iz furnirja. Kot tanka lupina se ovije okoli potrebnih funkcionalnih prostorov in jih diskretno loči od razstavnega prostora. Preprost industrijski videz razstavnega prostora dodatno poudarja njeno ambivalentno materialnost.
Foto: Kristina_Hrabetova

 

Restavracija in pivnica Šalanda I – Praga, 2015

Oblikovanje prostorov za verigo restavracij in pivnic pivovarne Krušovice  Šalanda svoj navdih jemlje iz obokanih pivovarski kleti. Oboki izvedeni iz tanjših lesenih letvic  nežno preidejo v stensko oblogo. Mehke linije oboda v toplem lesu skupaj z masivnim hrastovim pohištvom ter kontrastno pobarvanimi stenami  ustvarjajo domač ambient in novo identiteto moderne pivnice Šalanda.
Foto: Kristina_Hrabetova

 

Pisarniški prostori finančnega podjetja VGD, Praga, 2016

Estestko izhodišče oblikovanja pisarniški prostorov finančnega podjetja je slonelo na ideji o uporabi lesa kot dekorativnega sredstva. Deske naravnega hrastovega parketa se v barvnem prehodu gladko prelijejo diagonalno na steno in preidejo v belino stropa. Tekstura sten skupaj z oblazinjenim pohištvom  v korporativni barvni paleti ter nevtralnim belim pohištvom ustvarjajo sveže in elegantne pisarniške prostore.
Foto: Kristina_Hrabetova

KKCG prenova pisarn, v sodelovanju z ateljejem RAW, Praga, 2013

Foto: Kristina_Hrabetova