ProstoRož

Perspektivni – interier

Projekt prenove Plečnikovega podhoda v Ljubljani je mogoče šteti za interier, saj gre za zaprt urbani prostor, ki je z intervencijo avtorjev prostoRož pridobil vse lastnosti oblikovanja notranjega prostora. S smelim oblikovanjem obodnih sten prehoda so avtorice vanj vnesle novo dinamiko, ki je podhod iz zanemarjene “luknje” spremenila v prostor komunikacije in urbane interakcije.

Definicija oblikovanja interierja ne sme biti vezana zgolj na oblikovanje pokritega in zaprtega notranjega prostora, ampak jo je potrebno razumeti širše. Zajema lahko tudi sicer zelo mejno področje oblikovanja zaprtih urbanih prostorov. In prav tukaj je prostoRož zasedel najuglednejše mesto znotraj produkcije mlade slovenske arhitekture in oblikovanja.

ProstoRož sestavlja skupina mladih arhitektk in oblikovalk, ki s svojimi intervencijami v zaprte in odprte urbane prostore vnašajo nov smisel, jih kultivirajo in s tem ponovno oživijo.

Poleg priloženega projekta lahko v skupino oblikovanja zaprtih urbanih prostorov štejemo predvsem obširno akcijo iz maja leta 2004, v okviru katere so mlade ustvarjalke oblikovale vrsto degradiranih atrijev v Stari Ljubljani. Tako so z množico jabolk odišavile atrij na Mestnem trgu, drugi atrij ozelenile s travo in z množico zlatih ribic oživile, sicer socialno mrtev prehod med Ribjim in Mestnim trgom.

www.prostoroz.org

Predlagatelj:
Tomaž Krušec, arhitekt in pedagog na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani

Foto potret: Matevž Paternoster
————————————————