Brezčasno slovensko oblikovanje

Program pohištva E, 1970
Ljerka Finžgar

Predlagateljica: Lenka Bajželj, muzejska svetovalka

V sedemdesetih in osemdesetih letih je bil Meblo eden najuspešnejših in najbolj prepoznavnih izdelovalcev stanovanjske opreme pri nas. Bil je ikona. Gonilna sila njegovega oblikovanja je bila arhitektka Ljerka Finžgar. Podpisala se je pod najuspešnejše programe in posamezne izdelke. Zanje je prejela številne nagrade in priznanja.
Posebej izstopa njen program pohištva E iz leta 1970. Z njim je prekinila dolgo tradicijo za uporabnika dokaj toge proizvodnje pohištvenih garnitur.
Z na videz preprostim modularnim sistemom tipskih stranic, elementov in spojev je omogočila številne variante pohištvenih sklopov, s katerimi si je vsak posameznik svobodneje ustvaril ambient, ustrezen njegovim željam, možnostim in prostorskim danostim.
E je nevsiljiv, odlično delujoč sistem, ki z neštetimi možnostmi konfiguracij in sprememb daje preprost, eleganten in nevsiljiv okvir za nadgradnjo, ki stanovanje spreminja v dom.
Prepričana sem, da nas ni malo, ki to brezčasno uspešnico, precej manj postarano od nas samih, uporabljamo še danes, ko se bliža svojemu petdesetemu letu.