prof. dr. Iraj Etessam

Iraj Etessam je s področja arhitekture doktoriral leta 1960 na univerzi v Firencah. Do leta 2001, ko se je upokojil, je predaval na teheranski univerzi, kot gostujoči profesor pa tudi drugod. Danes dolgoletne izkušnje in znanje vlaga v lastno podjetje Principal Architects, ki ga je ustanovil v San Joseju v ZDA. Etessam je avtor številnih knjig in člankov s področja arhitekture ter urbanizma v perzijskem in angleškem jeziku.

Identiteta in arhitektura – medkulturni pregled

Sledi starodavne iranske arhitekture najdemo od Samarkanda do Persepolisa, Tadž Mahala, Sirije, Indije, Kitajske, Kavkaza ali Zanzibarja. Naj gre za vrtove, grobnice, bazarje ali molilnice, arhitektura Irana je strukturno in estetsko raznolika; domiselna, umetelno okrašena ali minimalistična, homogena, antropomorfna antiteza zahodu. Moderna arhitektura Irana pa je povsem druga zgodba. Že šestdeset in več let zaposluje javnost in stroko s perečim vprašanjem: slediti zahodu ali tradiciji? Na ta in podobna vprašanja o identiteti, izročilu, razmahu komerciale … skuša odgovoriti dr. Iraj Etessam v svojih teoretskih zapisih ter na predavanjih doma in po svetu.

Ali lahko dandanes svetu rečemo globalna vas? Je globalizacija zajela tako ekonomsko kot kulturno področje? Kaj pomeni identiteta v svetu globalizacije in kakšno vlogo igra v tem procesu arhitektura, lokalno in globalno? To so vprašanja, s katerimi se bo dr. Iraj Etessam ukvarjal v prvem delu predavanja, v drugem pa se bo osredotočil na uspešne primere arhitekture in identitete z različnih koncev sveta, s poudarkom na mediteranskih in bližnjevzhodnih državah. V zaključnem delu bo ponudil smernice za uporabo ustreznih tehnologij in metod za uveljavljanje tovrstne arhitekture.