Prenova stanovanja AB na Dunaju

Interier leta 2016
Zasebni interierji – posebna omemba žirije

Na razpis za nagrado INTERIER LETA 2016 je prispelo 8 projektov v kategoriji JAVNI INTERIERJI in 3 projekti v kategoriji ZASEBNI INTERIERJI. Strokovna komisija, ki so jo sestavljali arhitekti Peter Gabrijelčič, Andreja Jug, Goran Rupnik in predsednica Eva Prelovšek Niemelä, je izmed prispelih prijav v vsaki kategoriji izbrala po dva projekta, ki izstopata po svojih oblikovnih, konceptnih in vsebinskih odlikah.

Stanovanje za urbane navdušence, kolesarje in svobodne ljudi. Odlikuje ga lahkotna in hkrati privlačna oprema iz lesa, ki ustvarja prijeten prostor za bivanje. Najbolj navdušujoča intervencija v stanovanju je dolg pult, ki je kuhinja, delovna površina in klop obenem. Skrbno izbrani detajli, ki poskrbijo, da pri izvedbi niso po nepotrebnem porabljali investitorjevega denarja, hkrati pa zagotavljajo preprosto uporabo in pomenijo povezovalno nit med sobami, so navdušili celotno komisijo.

Stanovanje v osmem dunajskem okraju je novo domovanje para, ki mu je mestno življenje pisano na kožo. Stavba z začetka 20. stoletja je z visokimi stropovi in prostornimi sobami več kot primerna lupina sodobnega, svetlega in zračnega stanovanja. Z rušitvijo dveh predelnih sten je stanovanje še svobodneje zadihalo, odprli so se novi pogledi in povezave med prostori. Pri prenovi so avtorji ohranili oziroma povrnili izvorno razporeditev prostorov meščanskega stanovanja, pri kateri so, ne glede na smeri neba, bivalni prostori orientirani na ulico, mirnejši pa na dvoriščno stran.

Z odstranitvijo stene je vzdolž ulične fasade stanovanja nastal en sam, središčni prostor stanovanja, v katerem je osrednji element dolg pult, ki je kuhinja, delovna površina in klop obenem. Tu se kuha, jé, bere in piše, predvsem pa srečuje in druži – velika soba je pravzaprav javni prostor stanovanja. Dolga miza lahko gosti kosilo, službene obveznosti ali kar oboje hkrati. Intimo stanovanja pa lahko ponudita knjižnica z delovno mizo in kavčem ter spalnica, ovita v žametno modrino, ki jo od ostalih prostorov ločuje prehodna omara.

O značaju stanovanja in njegovih lastnikov veliko pove že prostorna veža. V njej je na stenah prostor za več koles, ki so zanju ne le osnovno prevozno sredstvo, temveč hkrati tudi izraz urbane svobode.

Datoteka

Avtorji:
Alenka Korenjak, Ana Grk,
Blaž Kandus; Kombinat arhitekti
Fotografije: Janez Marolt
————————————————
Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015–2016
————————————————
Lokacija: Dunaj, Avstrija
————————————————