Prenova arheološke kleti Knežjega dvorca v Celju

Interier leta 2010

Na razpis za nagrado interier leta 2010 je prispelo sedem projektov, izmed katerih smo v uredništvu izbrali tri finaliste: Kavarno Rog v Ljubljani Aksl arhitektov, Prenovo Kina Šiška v center urbane kulture v Ljubljani Anje Planinšček in Nene Gabrovec ter Prenovo arheološke kleti Knežjega dvorca v Celju avtorjev Jerneja Gartnerja, Tanje Gobov, Brigite Babnik in Matije Lenaršiča.
Žirija v sestavi arhitektov Petre Čeferin, Ane Struna Bregar, Andreja Hrauskega, Marjana Zupanca in Nine Štrovs je izbrala zmagovalni projekt glede na naslednje kriterije:
— prispevek k oblikovalski stroki; kako se projekt umešča glede na kakovost oblikovanja v svetovnem kontekstu;
— kakovost celovite rešitve; kako projekt odgovarja na specifične pogoje lokacije,naročnika …;
— inovativnost; ali projekt na zastavljeno nalogo podaja novo, nepričakovano rešitev ali gre zgolj za izpolnjevanje vnaprej jasnih pravil;
— družbena umeščenost, aktualnost – kako se projekt odziva na specifične potrebe aktualnega trenutka; ali upošteva načela trajnosti.

Žirija je med izjemno raznolikimi nominiranci za najboljšega sklepčno izbrala projekt Prenova arheološke kleti Knežjega dvorca v Celju.
Projekt z vrhunsko artikuliranim arhitekturnim posegom elegantno predstavi ostaline. Obešene poti so inovativna in drzna rešitev. Vdor novih elementov pomeni jasno nasprotje antični substanci. Novi elementi so poudarjeni z izbiro sodobnih materialov: betona, stekla in železa. Poti, obešene na predhodno izvedeno betonsko ploščo, pozornost obiskovalca povsem usmerijo v muzejski eksponat. Kakovostna, elegantna sodobna arhitektura je tako prisotna, ne da bi motila predstavitev ostalin.

Besedilo: Nina Štrovs, predsednica žirije

Datoteka

Avtorji: Jernej Gartner, Tanja Gobov,
Brigita Babnik, Matija Lenaršič
Fotografije: Jernej Gartner
————————————————