Pisarna Maechtig Vrhunc arhtekti

Interier leta 2004

Nagrado Interier leta 2004 je prejel studio Maechtig Vrhunc arhitekti za interier pisarne MVA na Župančičevi ulici v Ljubljani, ki na inovativen način umešča servisni del ter na ta način ustvarja zanimivo konfiguracijo in funkcionalno izrabo pisarniškega prostora.

“Splet okoliščin je nanesel, da smo ustanovili lasten arhitekturni biro in se ustalili na podstrešju poznosecesijske meščanske hiše v Ljubljani. Stavba je od časa svojega nastanka pa do danes zašla v zelo slabo stanje in je potrebna korenite obnove. Glede na svoj historično-zgodovinski status je zunanjost zaščitena, zato pa je notranjost podstrešja doživela toliko drznejše spremembe. Poleg vzpostavitve bivalnih pogojev in primernih tehničnih zmogljivosti je moralo oblikovanje interierja ustvariti predvsem stimulativno vzdušje, ki bo imelo čarobno sposobnost vsakodnevno rutino arhitekturnega studia prestaviti v višjo prestavo.

Skladno z odprtim in demokratičnim birojskim etosom smo si prizadevali za čim večji enocelični prostor. Vse sekundarne dejavnosti kot na primer kuhinjo, depo, wc, smo zato stisnili ob rob in pod balkon, ki obešen na nova jeklena nosilca strešne konstrukcije določa volumen servisnih prostorov. Zenitalna svetloba pronica skozi dvoje velikih okenskih površin, vstavljenih v nagib strešine, in uspe v osnovi hladen prostor spremeniti v dremavo domišlijsko super-belino. Celotna scenarija deluje nepretenciozno v ozadju in komaj čaka, da sprejme živahne dogodke v prvi plan. Vsa umetna luč, potrebna za neslavno dolg arhitektov delavnik, je skrita v notranjosti servisnih omar in se le zvečer v topli jantarjevi svetlobi razlije po prostoru.

Oblikovanje lastnega biroja je za arhitekta zelo občutljivo dejanje; razkriva namreč intimno predstavo o lepem, stimulativnem ter zmogljivem delovnem okolju, hkrati pa mora služiti kot nekakšen javen “showroom” bodočim naročnikom.”

Foto potret: Polona Mlakar
————————————————

Datoteka

Arhitekt: Tomaž Maechtig
Investitor: Tomaž Maechtig
Strojne in elektro instalacije:
biro ES d.o.o.
Statika: Iztok Hočevar u.d.i.g.,
IB Program d.o.o.
Foto: arhiv MVA
————————————————
Izvedba: 2003/2004
Površina: 90 m2
————————————————
Ključavničarstvo
Herman Paliska s.p.
Mizarstvo Valant d.o.o.
Strojne inštalacije:
Jože Humar s.p.
Elektro inštalacije: ElTim d.o.o.
Talne obloge: Incom group d.o.o.
in Interfooring d.o.o.
Pisarniško pohištvo:
Kubus interier d.o.o.
in Biring Tamiz d.o.o.
Stavbno pohištvo:
Velux Slovenija d.o.o.
————————————————