Pipistrel

Zgodba o uspehu 2008

Posebno NAGRADO Meseca oblikovanja zgodba o uspehu se letos podeljuje že petič. Zavod Big ga podeli uspešnemu podjetju, ki zavestno uporablja kakovostno oblikovanje kot tvorni element v svoji poslovni, razvojni in tržni strategiji. Ob tem mora podjetje oblikovanje premišljeno vključevati v strategijo razvoja izdelkov, storitev in sistemov ter dosegati pomembne tržne uspehe. Vse to v kar največji meri izpolnjuje podjetje Pipistrel, ki ga vodi Ivo Boscarol, znano ime v svetu ultralahkih letal.

Za svoje dosežke sta podjetje in njegov direktor prejela več najvišjih domačih in mednarodnih priznanj.

Foto: arhiv proizvajalca
————————————————

Intervju: Ivo Boscarol

Skorajda ne moremo začeti brez omembe zadnjega podviga v ZDA, kjer je vaše letalo Virus 912 že drugič zmagalo na natečaju NASE. Verjetno tak uspeh za seboj skriva leta trdega timskega dela v vašem podjetju v Ajdovščini, vlaganje v razvoj, inovativno razmišljanje, odlično vodenje … Kaj je ključ vašega uspeha?
Vpeti smo v izredno visokotehnološki izdelek, kjer je zelo pomembno, da razvoj prehiteva svetovne smernice. Danes si pred drugimi, če imaš lastni razvoj – tako lahko drugim diktiraš pogoje in ceno, in ne oni tebi. Konkurenco lahko nadziraš, če si lastnik projekta, lastnik razvoja, blagovne znamke in tržišča. Zato smo se odločili, da bomo raje kot v širitev proizvodnje – ki pa je ne zanemarjamo – več vlagali v lastni razvoj. Le ta pa je lahko velika brca v temo, če pravilno ne predvidiš trendov. V letalstvu je to oteženo še s tehnološkimi novostmi na eni strani ter omejitvami, ki jih pomenijo strogi standardi in certifikacije, na drugi strani.

Vaša letala se prodajajo po vsem svetu, saj so tehnično najbolj izpopolnjena za doseganje želenih zahtev, kot so hitrost, teža, varčnost, vzletna razdalja … Vendar vemo, da morajo biti te lastnosti povezane z zunanjo obliko. Kako poteka oblikovalski proces pri tako tehnično zahtevnih izdelkih, ki morajo zadostiti tudi dejavniku aerodinamičnosti?
Filozofija načrtovanja letal že od začetka temelji na aerodinamični čistosti oblike in površine, tako da imajo letala čim večji vzgon in čim manjši upor, zaradi česar je poraba goriva bistveno manjša – za približno 30 odstotkov – kot pri primerjalnih letalih, posledično pa so nižje tudi emisije ogljikovega dioksida in hrupa. Zaradi tega nam je tudi kot prvim na svetu uspelo razviti dvosedežno jadralno letalo na pomožni električni pogon – Taurus Electro. Zunanja oblika res pogojuje načrtovanje, vendar se moramo zavedati, da mora biti letalo tudi funkcionalno ter všečno, sicer se ne proda. Zlasti notranjost kabine in razporeditev komand morata posadki na omejenem prostoru zagotavljati kar najboljše udobje in počutje. Žal se človeško telo zelo degenerira in zlasti Američani večinoma že presegajo težo 100 kg, zato so oblikovalski izzivi vsak dan večji. Pri nas je oblikovanje prisotno prav v vseh fazah načrtovanja, to je pogoj za uspeh.

Pipistrel ni le proizvodnja, je veliko več – nam lahko zaupate, v kaj vse mora podjetje vlagati, da lahko s svojo idejo in s svojim izdelkom doseže uspeh v svetovni konkurenci?
Predvsem v raziskave in razvoj. Naša raziskovalna dejavnost, ki vključuje sodelovanje z inštituti in univerzami, je v zadnjih letih usmerjena zlasti na področje pridobivanja in racionalne rabe energije ter alternativnih pogonskih agregatov. Izrednega pomena je tudi aplikativni razvoj v našem inštitutu za aerodinamiko in za razvoj novih tehnologij kompozitnih ali plastičnih materialov. Pipistrel veliko pozornost posveča tudi ohranjanju okolja. Kot prvo slovensko podjetje, ki posluje brez emisij v ozračje in celotno potrebno energijo samo proizvede iz obnovljivih virov, je dokazalo, da je lahko uspešno brez uničevanja okolja.

Sodelujete tudi z izobraževalnimi ustanovami, univerzami?
Da, v tem trenutku sodelujemo s stuttgartsko univerzo pri razvoju letala na vodikov pogon. Naše podjetje ima na področju izdelave električnih letal največ izkušenj na svetu, zato so nas povabili k sodelovanju pri projektu Hydrogenius, kjer bomo glavni partner pri nalogi skonstruirati strukturo letala. Z univerzo v Novi Gorici sodelujemo pri razvoju nanosa organskih fotocelic na površino letala, v okviru našega novega raziskovalnega centra pa bo sodelovanja še več. Vključujemo se v sistem Erasmus za mednarodno izmenjavo študentov, pripravljamo se na skupni projekt z ameriško NASO in univerzo iz Kampurja v Indiji.

Varčevanje z energijo bo vedno bolj pomembno, za nekatere je že ena izmed primarnih stvari na tem planetu. Tudi tu ste znali uresničiti svoje vizije. Lahko poveste nekaj zanimivosti o največji sončni elektrarni v Sloveniji?
Sončna elektrarna je le del novega energetsko neodvisnega objekta, ki se napaja izključno iz obnovljivih virov. Celoten objekt je zgrajen tako, da bi normalno deloval tudi, če bi prišlo do daljših redukcij zaradi grozečih podnebnih sprememb. Letno prihranimo 180 ton izpustov CO2. Podnebne spremembe so dejstvo in prizadele bodo vse. Prav zato mora prevladati širše zavedanje o racionalni rabi energije. Vsi moramo postati del sistema, ki bo izboljšal jutri. Tak objekt je lahko vzorec, kako v prihodnosti zagotoviti poslovanje in konkurenčnost ne glede na vse višje cene energije ali celo njene redukcije.

Pogovarjala se je: Mattea K. Panter
Foto portret: Matevž Paternoster