Piero Lissoni

Piero Lissoni se je rodil leta 1956, svojo oblikovalsko pot pa je začel leta 1978.
Diplomiral je iz arhitekture na politehniki v Milanu. Leta 1985 je začel sodelovati s podjetjem Boffi. Z Nicoletto Canesi je leta 1986 ustanovil podjetje Lissoni Associati, leta 1996 pa Graph.x, kjer je pripravljal projekte s področja arhitekture, notranje opreme, industrijskega in grafičnega oblikovanja in celostne grafične podobe ter deloval kot umetniški vodja.
Njegove najbolj znane stranke so Alessi, Boffi, Cappellini, Cassina, Flos, Fritz Hansen, Glas, Kartell, Knoll International, Lema, Living Divani, Poltrona Frau, Porro, Tecno, Thonet in Wella.
Ustvarja tako na področju industrijskega kot tudi grafičnega oblikovanja. Oblikoval je med drugim tudi notranjost razstavnih prostorov, hotelov, zasebnih hiš in jaht ter predstavitvene stojnice.
Nedavno je dokončal notranjost hotela Shangri La Hotel & Resort v Miamiju ter zasebne vile blizu jezera Como. V Benetkah je končal obnovo in posodobitev javnih prostorov v luksuznem hotelu Monaco & Grand Canal. V Istanbulu je načrtoval design hotelTM Bentley, v ©vici hotel Al Porto pri Züriškem jezeru in v Tokiu hotel Mitsui Garden Ginza business.
Opremil je tudi večje razstavne prostore podjetja Boffi po vsem svetu, razstavne prostore podjetja Cassina v Parizu in Cassina IXC na Japonskem ter razstavni prostor ViaDurini15 podjetja Porro v Milanu.
Zasnoval je tudi celostno grafično podobo za modnega oblikovalca Elieja Taharija, ki širi svojo modno znamko, in v sodelovanju s Studiem Brenta zasebno jadrnico za newyorškega trgovca z umetninami.
Ta hip se ukvarja z naslednjimi projekti: v Italiji načrtuje novo podobo sedeža oziroma tovarn podjetij Boffi, Glas, Living Divani, La Rinascente in Tecno ter opremlja notranjost 50-metrske zasebne jahte; v Jeruzalemu načrtuje nov hotel, v Hamburgu novo verigo restavracij Tamtai ter na otokih Turks in Caicos luksuzno letovišče. Na milanskem sejmu pohištva 2006 je predstavil svoje najnovejše kose in nize pohištva, ki ga je oblikoval za različne stranke.
Novembra 2005 je Piero Lissoni prejel eno najuglednejših priznanj na področju oblikovanja – na sprejemu v hotelu Waldorf Astoria v New Yorku so ga z nagrado “Hall of Fame of Interior Design” uvrstili med najpomembnejše notranje oblikovalce, pozneje pa je prejel še nagrado za najboljšo kuhinjo “Best Kitchen 2005” Elle Decor Intern – nagrajena je bila kuhinja podjetja Boffi “Table System”.

Intervju: Piero Lissoni

Kako bi opisali sebe kot oblikovalca?
Včasih se mi zazdi, da sem se rodil v napačnem stoletju. Raje bi živel v obdobju renesanse. Menim, da sem humanistični arhitekt, vendar tudi humanistični oblikovalec in humanistični tehnolog.

Tema Meseca oblikovanja je strast. Kateri projekt v svoji karieri bi lahko najbolj povezali s to temo, s strastjo?
Vse imam rad, tudi tiste, ki se ponesrečijo. Saj strast je življenje, strast je v krvi.

Pri izražanju čustev igra pomembno vlogo zagotovo igra tudi nacionalni značaj. Kako ga občutite in kakšen vpliv ima na vaše delovanje?
Narodni značaj ne obstaja. Je sinteza kulture in okolja, v katerem se rodiš − gre za življenjsko izkušnjo.

Kakšno je poslanstvo oblikovalca danes?
Mislim, da je poslanstvo oblikovalcev, da zaslužijo veliko denarja, prispevajo k uspešnejšemu razvoju podjetja in da uporabijo svoje sposobnosti, da ustvarjajo stvari, predmete in stavbe. Upoštevati moramo položaj podjetja in ga izboljšati.
Glede na svoje socialne funkcije ponuja oblikovanje veliko odgovorov, pot do pravega pa vodi skozi obširen dialog.

Strast ima tudi svojo temno plat. Jo prepoznavate in kako se z njo soočate?
Strast ima veliko mračnih obrazov. Na primer, moja strast so ženske. Če te v svetu oblikovanja nihče ne ščiti, te lahko hitro kupijo in prodajo.

Strast je lahko tudi zelo intimno čustvo. V kolikšni meri ga pri svojem delu (lahko) delite z javnostjo?
Odločil sem se za delo, ki je vsem na očeh, zato z izjemno velikim številom ljudi delim svoje osebne in intimne strasti.

Besedilo: Lenka Kavčič
Foto: Guido Clereci