Petra Šink
Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Petra Šink je septembra končala magistrski študijski program Oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem se je poglobljeno posvetila izdelavi oz. iskanju novih materialov, pa tudi različnim manipulacijam s samim tekstilom in tekstilom v kombinaciji z drugimi materiali. Plod njene zagnanosti in profesionalnega odnosa do dela je sodelovanje pri različnih projektih, ki so potekali pod okriljem Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje NTF Univerze v Ljubljani. Iz zadnjih dveh let velja izpostaviti razstavo From Birth to Death (2016), ki je potekala v Centralnem muzeju Wlokiennictwav Lotz na Poljskem v sklopu dogodka YTAT – Young Textile Art Triennial, ter skupinsko nagrado za perspektivne industrijske oblikovalce na Mesecu oblikovanja 2017, kjer se je v sklopu PKP-projekta NewSloSouvenir predstavila s kolekcijo uporabnih izdelkov za dom KooKoo.

GLIVE KOT TRAJNOSTNI MATERIAL V OBLIKOVANJU (magistrska naloga)
Izjemen dosežek Petre Šink je trajnostna kolekcija izdelkov za interier iz samorastočega biokompozita na podlagi micelija in micelijevega blaga, ki predstavlja možnosti uporabe novih naravnih virov kot alternative sintetičnim in ekološko oporečnim materialom. Trajnostna kolekcija je nastala v okviru magistrskega dela v sodelovanju s podjetjem MycoMedica, d. o. o. V raziskovalnem delu je Petra najprej določila optimalno vrsto glive, substrat in čas preraščanja micelija, nato pa je optimalno zasnovani samorastoči biokompozit uspešno integrirala v trajnostno kolekcijo izdelkov za interier. Izdelke je kombinirala z lesom, tekstilom in kovino, pri čemer je stremela k dosegi sinergije med materiali in uporabnostjo. Osrednji element kolekcije je stol, ki ga odlikujejo preprostost in čiste linije, kolekcijo pa sestavljajo še: več manjših stolčkov, luči in namizna svetilka, copati iz micelijevega blaga in različni dekorativni izdelki za dom. Trajnostna kolekcija je prikaz implementacije ekološko neoporečnega samorastočega biokompozita v izdelke za interier, pa tudi opozorilo o pretiranem obremenjevanju okolja v sodobni družbi.
Avtorica: Petra Šink, mentorica: Brigita Tomšič, somentor: Andrej Gregori, MycoMedica, d. o. o.

Predlagateljica: doc. dr. Brigita Tomšič, univ. dipl. inž. tekst. teh., Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, NTF, Univerza v Ljubljani