Paola Navone

Pristna, sanjava, eklektična: v njeni duši sobivajo živahnost in barve poznanega, ljubljenega, obiskovanega juga sveta, združene z okusom in oblikami odprtega, gibljivega, s tradicijo bogatega Zahoda. Iz vsega tega … njena neizčrpna radovednost pri iskanju snovi, oblik in struktur, v sedanjosti, preteklosti in prihodnosti.

Paola Navone po zaključku študija leta 1973 dela kot umetniška direktorica (1975−79) pri CentroKappi: zasnova in razvoj celostne podobe, prodajnih orodij, prodajnih mest, razstav in posebnih pobud. V tem obdobju sodeluje z Alessandrom Mendinijem pri reviji “MODO”. Leta 1979 spozna podjetje Abet − s katerim sodeluje še danes − in njegove laminate ter odkrije strast za oblikovanje trdih površin. Hkrati z raziskavami za Centro Studi Domus na temo “Industrija in dekor” začne v teh letih sodelovati tudi s Sottsassom, Branzijem in Guerrierom. Podjetje Knoll International jo zaprosi, da zanj oblikuje program pohištva. V letih 1982−84 oblikuje izdelke za podjetje Alessi, postane svetovalka pri podjetju Abet Laminati ter sodeluje pri raziskavi Guida Jannona na temo inovacij s skupino Marketing Advance Régieja Renaulta. Predava na fakulteti za arhitekturo v Reggio Calabrii (industrijski dekor) in Firencah (načrtovanje površine), leta 1984 pa ima cikel predavanj o smernicah v oblikovanju za modne stiliste na C. P. F. v Modeni ter sodeluje s Società Immagine Industriale na področju razvoja izdelkov v tekstilni, keramični in pohištveni industriji. Z Danielom Rozensztrochom sodeluje pri projektu “Escape Center”, naslednje leto pa se ukvarja z “razvojem znakov v elektroniki” z Guidom Jannonom in Francom Raggijem. V obdobju med letoma 1985 in 1988 pride do preobrata v njenem pristopu k ustvarjalnosti: pri Svetovni banki in UNIDO postane svetovalka za oblikovanje podobe in izdelkov za območje Filipinov, Indonezije, Malezije in Tajske. V okviru teh dejavnosti pripravlja razstave, simpozije in posvete.

Leta 1988 z Giuliem Cappellinijem ustanovi Mondo.
Med letoma 1988 in 1998 njena dejavnost doživi pravi razcvet s številnimi pobudami, povezanimi z oblikovanjem, notranjim opremljanjem in načrtovanjem, vrhunec pa doseže z vstopom v svet mode: za Piazza Sempione, tako kot že prej za Mondo, izdela koncept znamke, prodajnih mest in razstavnega salona v Milanu (ter razstavnih salonov v Rimu, Düsseldorfu in Tokiu).

Od leta 1995 do 1999 oblikuje podobo prodajaln in razstav za Driade, linijo Otto za Gervasoni, postelje Andaman, Cicladi in Ebridi za Orizzonti, liniji Lune in Grass za Arcade, etno pohištvo za Oltrefrontiero, pohištvo in pohištvene dodatke za Casamilano ter projektira prodajalno nakita Piera Milana.

Od leta 2000 do danes se širokemu krogu njenih strank pridružijo še Antonangeli (svetilke in izdelki iz porcelana in kamna), Molteni (zofe, naslanjači, postelje) in Natuzzi (dve liniji naslanjačev); za Roche Bobois oblikuje linijo Ping Pong, za Swarowski svečnik Morgana, pa tudi predmete, stole ter dodatke za podjetja Egizia, Lando, Bab AnMil, Riechembach in Baxter. Aprila 2005 predstavi kuhinjo “Pastasciutta” za Ciatti, svetilke za Italamp ter Illy Bar Concept − pet tipologij bara za mesto in okolico. Leta 2006 sledijo novi projekti za Poliform, Ceramico Vivo, Idealform, Lando in Falper.

V Parizu so nedavno odprli Salvatijevo prodajalno nakita, prvo v nizu štiridesetih prodajnih mest, v ZDA pa dokončujejo sedem novih prodajnih mest podjetja Piazza Sampione.

Paola Navone noče oblikovati sistematično, temveč želi biti vedno malce radovednejša od drugih (kot je navedeno v utemeljitvi nagrade International Design Award, ki jo je prejela v Osaki leta 1983); hoče biti državljanka sveta, da bi opazovala in odkrivala.