Oloop

Zgodba o viziji

Letos je naziv Zgodba o viziji podeljen skupini Oloop, ki je mlado, prodorno in oblikovalsko naravnano podjetje. Za Oloop je oblikovanje veliko več kot le ustvarjanje zanimivo-koristnih predmetov in konceptov, je predvsem dialog med ljudmi in okolico. V Oloopu pravijo: »Zavedamo se, da ima oblikovanje posebno mesto v vizualni kulturi – lahko se izognemo gledališču in filmu, glasbi in leposlovju, likovni umetnosti in plesu – predmetom pa se ne moremo! Prav zaradi dejstva, da je oblikovanje neprestano v interakciji z ljudmi in okolico, ima moč spreminjati – posameznika, družbo in spet nazaj – samo sebe.«

Lansko leto so na BIO 20 prejele nagrado za volnena mila, letos pa prestižno oblikovalsko nagrado Red Dot Award: design concept 2007 za izdelek Squareplay, ki je kandidiral v kategoriji Izobraževanje, kamor spadajo učni pripomočki, igrače, oblikovanje za šole in vrtce ipd.

Intervju: Oloop

Zdi se, da nas blagovna znamka Oloop spremlja že kar nekaj časa in nas s svojim značilnim oblikovanjem razveseljuje, drami in tudi provocira …
Kako se je začela zgodba Oloop?

Oloop ima več začetkov in res je, da izdelki na trgu pod to znamko nastopajo že od leta 2003. A zares smo se organizirale lani, ko smo zaključile magisterije in se odločile, da se bomo posvetile izključno projektom, ki nas veselijo in napolnjujejo, ki jih lahko delamo z ljudmi, s katerimi se razumemo. To je bila pomembna odločitev, s katero smo se odpovedale vsem tistim projektom, ki so bili sicer dobra finančna osnova, a nekako ne dovolj »naši«. To leto je bilo pomembno tudi zato, da se je izkristalizirala naša usmeritev, vizija.
Zdaj skupine ne sestavlja več pet, temveč tri stalne oblikovalke: Tjaša Bavcon, Katja Burger in Jasmina Ferček. Še vedno pa sodelujemo tudi z zunanjimi kreativnimi ljudmi.

Kar samo se postavlja vprašanje – kako to, da ste v skupini same ženske? Kako delujete v svetu oblikovanja in industrije?
Res se v naši skupini čuti ženska energija, kar se nam zdi dobro in povsem logično. Vedno so bili ožji kreativni sodelavci ženske. Vendar to nikoli ni bilo naše zavestno odločanje. Tako se je zgodilo, zdaj pa je to lahko tudi ena izmed naših prepoznavnih značilnosti.

Kako poteka oblikovni proces v Oloopu?
Naši projekti nastajajo iz množice – »jezera« idej, ki ga po potrebi polnimo in praznimo. V njem plava vse, kar bomo in bi rade počele, vse naše vizije. Realizacijo teh idej večinoma povzroči neki zunanji impulz – nekdo nehote kaj namigne ali si nekaj zaželi, spregovori in s tem potrdi idejo.

Če govorimo o procesu nastajanja izdelka – vsako njegovo fazo skušamo izpeljati dosledno do sebe, v lastnem ritmu raziskovanja, eksperimentiranja, ustvarjanja, preverjanja, spreminjanja in organiziranja. Ugotovile smo, da k izčiščenemu in domišljenemu izdelku vodi le primerno dolg – poskusov in tudi napak poln – razvoj. Naši izdelki pogosto presenetijo uporabnika, ga na neki način spodbudijo in mentalno in/ali fizično aktivirajo. Pomembno sem nam zdi vnašanje socialnih vsebin v oblikovanje. Želimo tudi delati z inovativnimi procesi proizvodnje, z ekološkimi, razgradljivimi materiali, varčno energijo in posebej izbrano delovno silo. To ni le koncept, me tako, če se le da, tudi živimo.

Oloop ne pomeni le oblikovalskega tima, ampak ima za seboj svojo proizvodnjo. Kako vam uspe združevati oblikovano kreativnost z mnogimi aktivnostmi, ki so nujne za organizacijo in potek proizvodnje ter distribucije izdelkov?
Če razložimo na primeru našega najbolj razširjenega izdelka – Volnenega mila, ki je že nekaj časa na trgu in se še vedno razvija … Blizu nam je bila ideja pravične trgovine in mamljivo je bilo razmišljati o delovni skupini v Afriki ali Aziji. Vendar tudi doma v Sloveniji obstajajo ženske, ki so izgubile službo ali delajo na kmetiji, kjer imajo med menjavanjem letnih časov vrzeli za delo, ali pa so nekdanje begunke, ki si tukaj skušajo ustvariti dostojno življenje. Pomembno se nam je zdelo predvsem dejstvo, da lahko z izdelkom pripomoremo k boljšemu življenju neke skupnosti.

S kakšnimi projekti se trenutno ukvarjate?
Trenutno izdelke, ki so že na trgu, izpopolnjujemo z novimi vsebinami in zaključujemo kolekcijo namizne dekoracije iz plastične folije, ki jo bomo predstavili to jesen v času Meseca oblikovanja, na dan odprtih vrat našega ateljeja. Poleg razvoja produktov nas zelo privlačijo prostorske inštalacije.
Po uspešni tekstilni inštalaciji v atriju Mestne hiše v Ljubljani to poletje sodelujemo pri idejni zasnovi slovenskega paviljona na Zagrebškem velesejmu. Tudi tu se je zgodilo, da so ideje zanj že plavale naokoli in tiho čakale, da se bodo lahko realizirale skozi konkreten projekt. Ob tem nas veseli, da lahko spet delamo z odlično ekipo prijetnih sodelavcev.

Zgodba o viziji je lahko spodbuda za nadaljnje delo studia Oloop – nam zaupate nekatere svoje načrte, ideje, vizije?
Pogosto slišimo, da živimo v svetu odstranljivih predmetov, da je oblikovanje v krizi. A na krizo gledamo kot na priložnost, o času razmišljamo kot o vrednoti in gremo prek mita o hitrosti. Naša želja je vzeti si čas in vstopiti v odnos z ljudmi in stvarmi, narediti stvari pozorno in z zavedanjem posledic lastnih odločitev. Gotovo je pomembno, da se naša doslej majhna produkcija poveča, seveda je ob tem za nas ključno ohranjati kakovostne tudi ostale vsebine. Zdaj imamo že dogovor s partnerjem v tujini, v Italiji, ki bo tržil blagovno znamko Oloop, ne le enega našega izdelka! Poleg tega se želimo odmakniti od tekstila in se preizkusiti v novih materialih. Oblikovanje za masovno tržišče je za nas še posebej velik izziv.

besedilo: Mattea Panterr
foto: arhivi avtorjev in Marko Jamnik