Oktober

Modni kontrast leta 2007

Odlična modna blagovna znamka, ustvarjanje “prêt-à-porter” mode, plasiranje kolekcij v prestižne trgovine na tujih trgih po celem svetu, izdelava “stylingov” in kostumografij, oblikovno in tehnično dovršena oblačila – sinonim za vse to je Oktober. Odličnost in uspešnost sta rezultat dolgega, trdega in premišljenega dela ustanoviteljev Oktobra – kreativnega direktorja Uroša Belantiča in vodje managementa Valterja Kobala, katerima se je pridružil direktor prodaje Aljaž Finc, ki je celotnemu procesu razvoja blagovne znamke dal še dodaten zagon.
Strateška odločitev podjetja je usmeritev v razvoj, znanje, kadre in oblikovanje dizajnersko dovršenih oblačil, ki lahko dosegajo visoko dodano vrednost.

Intervju: Uroš Belantič in Valter Kobal

Oktober si po utrditvi položaja v Sloveniji uspešno utira pot v svetovni modni svet. Kakšni so bili začetki blagovne znamke Oktober?
VK: Z Urošem sva se spoznala okrog leta 1997 in kmalu ugotovila, da imava podobne vizije delovanja v modni industriji. Ideje o ustanovitvi lastne blagovne znamke so zorele nekaj let, naredila sva analize, preučevala trg, začetek leta 2001 je začel delovati Oktober. Želja je bila oblikovati blagovno znamko v točno definiranem oblikovnem in cenovnem sistemu. Kar nekaj let je trajalo, da smo zgradili ekipo, ki se sicer še vedno dopolnjuje, in osvojili modni sistem. V Sloveniji smo imeli prvo modno revijo s kolekcijo pomlad-poletje 2003. Leta 2005 pa smo plasirali kolekcijo na tuji trg, v prve tri trgovine na Japonskem in v Italiji.

Evropski trg, Amerika, Avstralija, Azija, … Kako vam je to uspelo?
VK: Preskok na tuje trge leta 2005 je bil nekako naraven, zgodil se je na podlagi sicer dobro premišljenega delovanja, skozi katerega smo se učili in dozorevali. Pomembno vlogo so imele tudi reference o tem, kakšni so bili naši dotedanji rezultati, mednarodni “network”, sposobnost prenosa produkta iz razvoja v produkcijo. Vedno je tako, da moraš usvojiti prve korake preden shodiš.
UB: Prodor ni enostaven. Samo izvirne kolekcije niso dovolj, dobro moraš poznati sistem modne industrije in skozi intenzivno delo znotraj sistema spoznavati prave ljudi, s katerimi skupaj razvijaš blagovno znamko, jo piliš, ostriš in širiš. S prvimi predstavitvami smo začeli v Parizu, pri čemer smo morali vedeti, kateri sejem je pravi za tip oblačil Oktober. Pomemben korak je predstavljala premišljena izbira prodajnih agentov (show room) v modnih prestolnicah in izbira tiskovnega predstavnika (PR) v Parizu. Vsi ti koraki so neobhodni, samo z njimi lahko deluješ na globalnem trgu “prêt-à-porter” mode.

Kako poteka oblikovalski proces pri ustvarjanju kolekcij Oktober in s čim se trenutno ukvarjate v ateljeju?
UB: Vse kolekcije sem oblikoval ob pomoči asistentke. Za naslednjo kolekcijo smo tim okrepili z oblikovalko iz Švice, ki se je šolala v Antwerpnu in na Dunaju, pri nas pa je začela kot asistentka. Z njo odlično sodelujemo. Sicer pa razvoj kolekcij poteka v našem studiu, kjer imamo zaposlene odlične modelarke in šivilje, produkcijo pa izpeljemo s pomočjo podizvajalcev. Trenutno smo zaposleni z dokončevanjem produkcije za jesen-zimo 2007, promocijo in razvojem kolekcije za pomlad-poletje 2008, pričeli smo z razvojem kolekcije za jesen-zimo 2008 in izpeljavo prve Oktobrove moške kolekcije, to bo jesen-zima 2008/09. Predvideni so tudi modni dodatki. Stilsko bo podobna našim ženskim kolekcijam.

Kako končni uporabnik pride do oblačil Oktober? Kje so vaša prodajna mesta in kako jih izbirate?
VK: V Sloveniji se oblačila lahko kupijo v Trgovini s konceptom Vale-Novak, za razvoj blagovne znamke v našem segmentu pa se je potrebno obrniti na večje trge. Trenutno zaključena kolekcija pomlad-poletje 2007 je bila naprodaj na 51 prodajnih mestih v Avstraliji, Aziji, Severni Ameriki, Arabskem polotoku in v Evropi. Pri distribuciji do prodajnih mest, izbranih butikov dizajnerske mode, sodelujemo s “multibrand showroomoma” v New Yorku in Parizu, kjer stranke lahko naročijo naša oblačila v času tednov mode. Tam agent in naš direktor prodaje Aljaž Finc poskrbita za predstavitev naše blagovne znamke, povabita kupce s celega sveta in zbereta naročila. Na trgu je veliko preverjanja. Več let se moraš obdržati in aktivno nagovarjati, vztrajati, da v določenem trenutku lahko prideš do najpomembnejših prodajnih polic. Trg te ne išče, sam se moraš prebiti nanj!

V čem je posebnost oblikovalskega stila Oktober, kaj zaznamuje vaša oblačila?
UB: Oblačila Oktober imajo zgodbo, ki temelji na sofisticirani oblikovalski noti, tehnično zahtevnem oblikovanju in presenečenju v detajlih. To niso trendovska oblačila in se razlikujejo od trendovskih blagovnih znamk. Tudi niso “hâute-couture”. So mešanica modnega in elegantnega. Takšna oblačila je na trgu težko najti. Kolekcije vsebujejo tako dnevna oblačila za vsak dan kot elegantne večerne obleke. Vodilo je vrhunskost in izvirnost v oblikovanju, uporabljenih materialih, dovršenost v krojih in izdelavi ter trženju. Oblačila, obutev, modni dodatki, fotografija, glasba, video, dogodki, arhitektura predstavljajo tisti splet, skozi katerega posredujemo svojo vizijo mode. Našim strankam posredujemo impulze, ki zaznamujejo našo znamko in jo delajo prepoznavno, drugačno in nenazadnje konkurenčno v odnosu do ostalih ponudnikov.

Nam lahko zaupate kakšne zanimive načrte, podvige v prihodnosti?
VK: Vsak dan se učimo in širimo našo “mrežo”. Naš posel je zelo kompetItiven, hrati pa omogoča hitro rast, zato si ne upamo ali želimo napovedovati. Ko spoznaš, kako trg deluje, moraš biti prepričan v svoj produkt in blagovno znamko ter zdržati, vztrajati! Smo še vedno na začetku, a vrata so se že bolj odprla in naše kolekcije iz sezone v sezono pridobivajo nova prodajna mesta po celem svetu. To nam daje potrditev, zadovoljstvo in optimističen pogled.

besedilo: Mattea Panterr
foto: Marko Jamnik in Matic Sonnenwald