Neven Sidor
Grimshaw Architects, Velika Britanija

Biro Grimshaw je leta 1980 osnoval sir Nicholas Grimshaw, leta 2007 pa se je partnersko razširil, tako da ima podružnice po vsem svetu – v New Yorku, Londonu, Sydneyju in Dohi – s 325 zaposlenimi. Njegov mednarodni portfelj zajema vse glavne sektorje in je bil nagrajen z več kot 150 mednarodnimi nagradami, med katerimi je tudi prestižna nagrada Lubetkin Prize. Za delo tega biroja so značilni konceptualna razločnost, inovativnost in rigorozen pristop k detajlom, kar pa temelji na načelih humanega, vzdržljivega in trajnostnega oblikovanja.

Odkar je leta 1981 Neven Sidor začel delati v biroju Grimshaw, je bil odgovoren za 18 velikih zaključenih projektov, med njimi 6 mednarodnih. Večino svojega časa posveča projektiranju in vodi interno kontrolo projektiranja v londonskem biroju. Piše tudi članke za arhitekturne revije in predava po svetu.

Neven Sidor ima bogate izkušnje na področju trgovine, infrastrukture in izobraževanja. Zlasti pomembno je njegovo vodenje ekipe, ki je dobila nagrado na natečaju za železniško postajo Waterloo International Terminal, projektirali pa so tudi postajo Bijlmer in most Amsterdam’s Ijburg Bridge, sedež Lloyds TSB Headquarters in St Botolphs Building v londonskem Cityju, drugo fazo za razstavišče Excel Exhibition Centre (Royal Victoria Dock), velikansko dvorano Halle 3 na frankfurtskem sejmu, novo akademsko zgradbo za LSE in inštitut UCL Paul O’Gorman Cancer Institute, oboje v londonskem Bloomsburyju.

Arheološki muzej Stavanger

Srednja šola Bjõrnholt, Oslo