Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Valentina Repenšek, Ajda Bertok, Marko Ježek, Tamara Lašič Jurković, Jernej Kapus, Julija Karas, Ambrož Močnik, Gal Rančigaj, Mihaela Romanešen, Hana Železnik
Predlagatelj: izr. prof. Jure Miklavc, univ. dipl. ind. oblikovalec, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, Oddelek za industrijsko in unikatno oblikovanje

Projekt z naslovom »Misliti pogoje našega časa« je bil s strani mednarodne kuratorske komisije poleti 2018 sprejet na mednarodno razstavo XXII Triennale di Milano, Broken Nature: Design Takes on Human Survival. Gre za eno od najpomembnejših mednarodnih prireditev s področja oblikovanja in arhitekture.

UL ALUO se je s konceptom podiplomskih študentk in študentov industrijskega oblikovanja na trienale prijavila kot izobraževalna institucija, a so organizatorji koncept zaradi visoke kakovosti projekta uvrstili med državne paviljone. S projektom »Misliti pogoje našega časa« se je UL ALUO na milanskem trienalu od 1. marca do 1. septembra 2019 kot edina slovenska institucija predstavljala z razstavo in monografijo.

Projekt je v središče postavil potencialne načine delovanja (naravnega) oblikovalca, ki za primarno skrb postavlja vrednoto optimalno urejenih odnosov znotraj obstoječega naravnega sistema vseh sobivajočih na planetu Zemlja. Še več, projekt je raziskoval, kako lahko oblikovanje obstoječo situacijo regenerira. S pomočjo osmih primerov slovenskega oblikovanja razstava ni razkrila le problematike obstoječih načinov oblikovanja, ampak je ponudila tudi možnosti za njihovo preoblikovanje.

Projekt je nastal pod mentorstvom doc. dr. Barbare Predan in izr. prof. Jureta Miklavca, v sodelovanju z doc. Rokom Kuharjem, doc. Primožem Jezo in doc. Lidijo Pritržnik.

 

 

 

Foto: Aleš Rosa