Miha Črtalič

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Miha Črtalič, predstavnik mlade generacije industrijskih oblikovalcev, je svojo nadarjenost in željo po več metodološkega in raziskovalnega znanja nadgrajeval s študijem na oddelku za oblikovanje ALUO, praktične izkušnje pa pridobival v podjetju, kjer je samostojno prevzemal oblikovalske naloge in se hkrati preizkušal na natečajih. Povsod dokazuje oblikovalsko inventivnost in inovativnost ter zna razviti idejo od zasnove do serijskega izdelka. Ne gre le za bistro rešitev problema, ampak za zrelo obvladovanje procesa vodenja k inovaciji in uvajanju sprememb ter za koordinacijo strategij, ki dosegajo konkurenčnost.

Ob diplomski nalogi – ta je v zaključevanju – naj omenim uspešne interdisciplinarno vodene študijske projekte R&R, za Rogaško Kristal (steklo), natečaj Antichi e nuovi percorsi della Pietra Trentina (kamen kamnarska industrija Trento), projekt prenosnega kuhalnika za Future made in Solingen in projekt vgradnega hladilnika za Gorenje, d. d. Vsi omenjeni primeri so dobili priznanja in bili deležni objav.
Med osebnimi dosežki naj izpostavim še prvo in drugo nagrado pod nazivom Ujemi priložnost Britanskega sveta ter povabilo na izobraževanje v Londonski RCA, ne nazadnje pa tudi prvo nagrado na natečaju KOLEKTOR LIV za predlog oblikovalske zasnove in konstrukcijo aktivnega “interfacea” podometnega splakovalnika LIV, ki jo je dobil s kolegoma Zorcem in Laharnarjem.
Miha Črtalič je perspektiven slovenski oblikovalec, ki prepoznavnost kontinuirano gradi na oblikovalski profesionalnosti in inovativnosti.

Predlagatelj:
Saša J. Mächtig, red. prof. in aktivni industrijski oblikovalec

Foto potret: Matevž Paternoster
————————————————