Michael McKay
McKay Explore Design and Consulting, Danska

Michael McKay je magistriral na tehnični univerzi na Danskem kot strojni inženir, in sicer iz sistematskega oblikovanja izdelkov.
Kmalu zatem je začel razvijati telefone za Nokio, sodeloval je tudi pri razvoju nekaterih najbolj prodajanih elektronskih naprav vseh časov, kot je denimo model Nokia 3310, ki so ga po vsem svetu prodali v 200 milijonih primerkov.

Razvil je nove okvire za ustvarjanje konceptov v oddelkih za raziskave in razvoj ter industrijsko oblikovanje pri Nokii ter od leta 2001 znotraj njene oblikovalske organizacije sodeloval z izkušenimi oblikovalci in drugimi ustvarjalci.
McKay je leta 2008 tudi sodeloval pri ustvarjanju 180 Academy Concept Maker Practitioner, ki združuje etnografijo, ustvarjalne metode in razmišljanje o poslovnem razvoju.

Med letoma 2001 in 2004 je delal kot član ekipe za oblikovalske koncepte in inovacije podjetja Nokia v Calabasasu v Kaliforniji; tu je razvil prepričanje, da sistematsko oblikovanje ni dovolj, da so prav tako pomembne intuitivne, neracionalne metode.
Leta 2005 je za Nokio soustvaril nov večfunkcionalni studio, ki na osnovi potreb uporabnikov, tehničnih zmožnosti in poslovnih strategij ustvarja koncepte za celoten portfelj izdelkov družbe. Ekipa in postopek sta se razvila z uporabo številnih naprednih metod v sklopu vključevanja uporabnikov v ustvarjalni proces, izboljševanja konceptov, hitrega ustvarjanja prototipov, potrjevanja konceptov in soustvarjanja.
Z leti je McKay prispeval svoj delež k ustvarjanju številnih izdelkov podjetja Nokia, kot sta denimo vrhunski telefon 8800 in model 7280, ki je oblikovan kot rdečilo za ustnice.

McKay je trenutno neodvisni svetovalec z lastnim podjetjem McKay Explore Design and Consulting, ki ga je odprl poleti 2009. Trenutno sodeluje s podjetji Lundbeck A/S, Nokia Inc., Lego A/S, in DCDR (Danski center za raziskave v oblikovanju). Področja njegove specializacije vključujejo mehansko arhitekturo, na potrebah uporabnikov zasnovane inovacije in vmesnike ter razvoj in upravljanje studiev za tehnologijo in oblikovanje.