Michael Bölling, Markus Bonauer
2D+ Architekten, Nemčija

Michael Bölling in Markus Bonauer sta od ustanovitve skupnega biroja leta 2011 prejela že številne nagrade in priznanja. Za hišo, ki sta jo predstavila, sta letos prejela osrednjo nemško nagrado za enodružinske hiše Hauser Award 2016, nagrado Brandenburgischer Architekturpreis 2015, nagrado Häuser des Jahres Award 2016 in Deutscher Holzbaupreis 2015. Oba imata tudi izkušnje s poučevanjem, kot asistenta sta delovala na kalifornijski UCLA in učila na TU Berlin.

Hiša Wandlitz

Za večino ljudi, ki si želijo zgraditi svojo hišo na podeželju, obstaja skušnjava, da pri tem želijo pridobiti več, kot jim omogoča stanovanje v središču mesta. Vendar je moral mlad par iz Berlina sprejeti drugačne omejitve. Predvsem zaradi majhne gradbene parcele sta se morala sprijazniti s popolnoma drugačnim pristopom. Sprva sta imela veliko želja, med drugim savno, veliko garderobo, prostor za domačo pisarno, pokrito teraso, luksuzno kopalnico in drugo, vse to zgolj na 78 m2 …
Namesto da bi zgradili majhno hišo s pohištvom, smo se raje odločili, da postavimo en velik kos pohištva, ki bo primeren za bivanje. Seveda sta se morala na koncu strinjati tudi s kompromisi in zmanjšati svoje želje. Nista pa želela kompromisov v kuhinji in savni. Zato sta ta dva prostora tudi osrednja objekta v tej hiši.
Markus Bonauer, 2D+ Architekten

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Hiša Wandlitz je zasnovana kot arhitektura za novo generacijo investitorjev, ki so pripravljeni sprejeti prostorske omejitve, ne da bi pri tem izgubili udobje. Ker je bil objekt izveden kot velik kos pohištva, ki ima v arhitekturo integrirano tudi notranjo opremo, in ga je zato lahko izdelal en izvajalec –
mizar, je nastal pravi prostorski čudež. Na izredno majhni površini lahko najdemo vse elemente velikih hiš: od vgrajene odprte kuhinje, wellness prostora s savno in spalnice z vgradnimi omarami do prostorne dnevne sobe z vrtljivim kaminom.

Arhitektura: 2D+ Architekten; Michael Bölling, Markus Bonauer
Fotografije: arhiv biroja
2D+ Architekten

Izvedba: 2014
Lokacija: Berlin, Nemčija

Velikost: 144 m2 (bruto),
74 m2 (neto)
Investicija: 330.000 €