Metka Pirnat, Eva Sešek, Zala Marinčič, Teja Samsa, Tanja Barkidjija, Tjaša Skubic, Pina Marija Rotar in Blažka Bezovšek

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Modularni akustični svetlobni panel Hexalum je zasnovala skupina DiSet, sestavljena iz osmih študentk Fakultete za dizajn – to so Metka Pirnat, Eva Sešek, Zala Marinčič, Teja Samsa, Tanja Barkidjija, Tjaša Skubic, Pina Marija Rotar in Blažka Bezovšek. Z osnovnim vodilom, povezovanjem tradicionalne slovenske obrti klekljanja čipk s sodobnim oblikovanjem in tehnologijo, je panel namenjen predvsem prostorom, ki potrebujejo akustično obdelavo. Akustična absorpcija je nadgrajena z namestitvijo LED-sijalk ter sofisticiranimi materiali in obliko. Hexalum je sestavljen iz šestkotnih modulov, z možnostjo nameščanja na stene ali stropove. Poleg vira svetlobe omogoča zvočno absorpcijo in služi kot okras prostora. V notranjosti modula je čipka, ki postane vidna šele ob njegovem odprtju; tako modul ustvari novo obliko in s tem spremeni atmosfero v prostoru.
Hexalum je nastal v sodelovanju skupine študentk Fakultete za dizajn s podjetjem Simetrija in skupino klekljaric iz vse Slovenije – z 20 čipkaricami idrijske čipkarske šole, in to predvsem z mislijo na pomembnost tradicije, medsebojnega sodelovanja ter povezovanja in uporabe najsodobnejše tehnologije.
Projekt je bil izbran za predstavitev na dogodku Salone del Mobile v Milanu aprila 2017, in sicer na študentskem delu sejma Salone Satellite, v konkurenci 100 posameznikov in študentskih skupin oz. oblikovalskih fakultet z vsega sveta; produkt je na sejmu požel navdušenje strokovne in laične javnosti ter zabeležil številne mednarodne medijske objave.

Predlagateljica: doc. dr. Petra Bole, prodekanja za umetniško dejavnost, Fakulteta za dizajn