Sandy Attia,
MoDus, Italija, www.modusarchitects.com

MoDusArchitects je arhitekturni studio, ki sta ga leta 2000 ustanovila Matteo Scagnol (roj. V Trstu !968) in Sandy Attia (roj v Kairu, 1974). Odlikuje jih heterogen prostop na področju arhitekturega snovanja, ki združuje dve popolnoma različni kulturni in osebni ozadji ustanoviteljev v enotno platformo drznega arhitekturnega oblikovanja. Zgrajeni objekti zaobsegajo različna merila od področja infrastrukure, oblikovanja stavb, do objektov znotraj stavb ter privatnih, institucionalnih in javnih naročil.

Arhitekturni biro je prejel mnoge nagrade vključno s posebnima priznanjema “Medaglia d’Oro all’Architettura Italiana” v letih 2015 in 2012. Prejeli so arhitekturno nagrado mesta Oderzo leta 2014, nagrado Piranesi leta 2013, ter posebno priznanje žirije v okviru nagrade “Italjanski Arhitekt Leta” 2013. Dela arhitekturnega studia MoDus Architets so bila predstvaljena na treh zaporednih razstavah Arhitekturnega Bienala v Benetkah, prejela so pohvale na razstavi o infrastrukturi na arhitekturni razstavi “La Triennale di Milano” leta 2012. Leta 2013 so sodelovali na razstavi “Energy” v muzeju MAXXI v Rimu. Leta 2015 jih je Italjnasko kulturno ministrstvo skupaj z desetimi izbranimi biroji povabilo k izdelavi predloga kuratorske zasnove za razstavo v Italjanskem paviljonu petnajstega Arhitekturnega bienala v Benetkah.

V zadnjih letih so izvedli številne priznane projekte, med drugimi Visokogorsko kočo v Lappagu, Psihiatrični center v Bolzanu, Krožno cesto Bressanonen-Varna, Osnovno šolo s knjižnico v Bolzanu, Atelje s studijem Kostner v Castelrottu ter poslovno zgradbo Damiani Holz&KO v Bressanonu – vsi projketi se nahahjajo na območju Južne Tirolske v Italiji. Po vrsti domačih in mednarodnih priznanj so i pridobili nove arhitekturne projekte v širšem geografskem prostoru, kar pomeni pomemben premik v obsegu del.

Gorska koča Edelrauthütte, Selva dei Molini-Lappago, 2016, foto: Oliver Jaist Fotografie