Matteo Bolgan,
PEDEVILLA ARCHITEKTEN, Italija

Arhitekti iz arhitekturnega biroja Pedevilla iz južnega dela Tirolske v Italije v svojih arhitekturnih stvaritvah raziskujejo moderne interpretacije tradicionalnih vzorcev in gradbenih obrti.

Matteo Bolgan (1990) je diplomiral na arhitekturni Univerzi Iuav v Benetkah leta 2016. Že med  študijem je sodeloval z različnimi arhitekturnimi biroji v Italiji in Španiji, med drugimi v »Studiu Rigo«, »Andrés Perea Arquitecto«, »Ceccehtto & Associati« in »Carlana Mezzalira Pentimalli«. Od leta 2017  je vodja projektov v arhitekturnem biroju »Pedevilla Architekten« iz Brunika v Italiji. Njegov pristop k načrtovanju arhitekture temelji na dialogu med lokalnimi pogoji, »tradicijo« in zahtevami projekta.

Armin in Alexander Pedevilla sta diplomirala iz arhitekture na Univerzi v Grazu. V želji po gradnji  alpinske arhitekture sta se leta 2005 vrnila na Južno Tirolsko ter skupaj ustanovila arhitekturni biro »pedevilla architekten«. Od takrat se je biro pomembo vsidral na mednarodni arhitekturni sceni. Za arhitekturni biro »pedevilla« pomeni gradnja zavesten pristop k  socialnim, kulturnim, ekonomskim in ekološkim komponentam vsakdanjega življenja. Integracija stavbe v obstoječe lokalno grajeno okolje je enako pomembna kot upoštevanje temperature in lokalne klime. V tem kontekstu postane vprašanje  doslednosti pomemben dejavnik pri načrtovanju. »Predvsem nas zanima življenski cikel materialov, ki jih uporabljamo, njihova trajnost. Zanima nas tudi uporaba tradicionalnih obrtniških metod,  neko znanje za katerega se zdi, da smo ga izgubili. Ukvarjamo pa se predvsem z  dejstvom, da materijali živijo in se razvijajo skozi čas.«

Za svoja dela so prejeli številne nagrade, če omenimo le nekatere: Njihova hiša v Pliscii »Chalet de Pedevila« je prejela 13 različnih nagrad in nominacija od leta 2013 do 2018.  Projekt »Kochakademie-Bad Schörgau« je leta 2018 prejel nagrado »AIT Award«,  ter »Holzbaupreis Südtirol 2018«, Gasliska postaja v Taufersu je prejela nagrade »German design Award 2018«, »Materialpreis Award 2017« in »Iconic Award 2017«. Gasilska postaja Vierschach je prejela nagrade »German design Award 2017«, »Iconic Award 2016« in »The Plan Award 2016«.

Kuharska akademija Schorgau – Kochacademie Schorgau, 2017

Domišljena moderna interpretacija tradicionalnih vzorcev in njihova sodobna aplikacija zaznamuje prostore Kuharske akademije, ki je del kompleksa Hotela Genisser v Schörgau. Celoten interier je izveden v ročno beljenem smrekovem lesu. Skozi odprtine dvo in tro dimenzionalnega izrezanega izgeometrijskega vzorca stropnih oblog se razkriva izolacija iz konoplje. V osrednjem delu kuharske akademije pozornost prevzame 5m dolg monoliten kuhinjsku pult iz temnega lokalnega porfirja.

 

Razstavni prostor Trehs – Showroom Trehs House, Bad Schorgau, 2017

Razstavni prostor za kozmetično linijo Trehs je v celoti izdelan iz oblog iz ročno beljene smreke. Kot stropna obloga z izrezljanim geometrijskim vzorcem razkriva izolacijo iz konoplje, kot perforirana predelna stena delno prikriva prostore na drugi strani, kot klasična obloga pa se ponudi za razstavno steno, kjer so na “policah” iz ročno izdelanih okroglih plačk iz črnega jekla razstavljene stekleničke kozmetične linije Trehs.

 

Wellness Bad Schorgau, 2017

Oblikovanje interierja Wellness centra Bad Schorgau se poigrava z moderno interpretacijo tradicionalnih izročil.  Sozvočje uporabljenih materialov macesna, kamna ter grobega ometa ustvarja umirjen in zadržan ambient, kjer je ustvarjeno krhko ravnovesje med mehkimi linijami zaobljenega stopnišča in sobe za sprostitev ter ravnimi linijami sicer toplega, z macesnom obloženega vhodnega dela v kopališče.