Matej Feguš
direktor (in večinski lastnik) DONAR d.o.o., Slovenija

Donar je mlado slovensko pohištveno podjetje, ki se je iz proizvajalca in prodajnega zastopnika za pisarniško pohištvo priznanih tujih znamk v zadnjih letih razvilo v ponudnika izvirnih rešitev za opremo delovnih in javnih prostorov. S stoli iz lastne proizvodnje so leta 2010 opremili celotno dansko javno upravo, prisotni so na skandinavskem, francoskem, italijanskem, angleškem trgu, za svoj zvočni stol Beatnik pa so leta 2013 prejeli tudi častno omembo žirije za prestižno nagrado Red Dot.

Večfunkcionalni “pametni” prostori

Rešitev v Donarju vidijo v premišljeno opremljenih in načrtovanih večfunkcionalnih prostorih, ki jih je mogoče z uporabo nekonvencionalnih pohištvenih elementov in integracijo tehnologije prilagajati trenutnim potrebam in željam uporabnikov. Čakalnica ali avla tako postaneta prostor za opravljanje telefonskih pogovorov ali delo in sproščanje ob glasbi brez zunanjih motenj, skupni delovni prostor se po potrebi spremeni v prostor za predstavitve ali video konference, pisalna miza pa vam mimogrede napolni pametni telefon… in ko se uporabnik, ali pa celotno podjetje, preselita v nove delovne prostore, opremo in vse njene funkcionalnosti brez težav preselita s seboj.

Donar ponuja modularno prostorsko rešitev z vgrajeno tehnologijo Beatnik. Sestavljajo jo stol Beatnik Chair z vgrajenimi zvočniki in AirPlay tehnologijo, večnamenski konferenčni prostor Room-in-Room in sestavljivo sedežno pohištvo Open Source. Vse od začetka do konca izdelujemo v lastni proizvodnji v Ljubljani, razvili pa smo jih v sodelovanju z oblikovalsko agencijo Gigodesign.

Poleg tega sodelujejo tudi z mladim slovenskim kolektivom Desnahemisfera (med drugim so oblikovali slovensko Kickstarter uspešnico Goatmug). Za Donar so oblikovali stol Keep It Simple, ki z naravnimi materiali in snemljivimi blazinami uporabniku prinaša čisto vest in možnost prilagajanja stola ambientu ali počutju.