Markus Innauer,
INNAUER MATT ARCHITEKTEN, Avstrija

Arhiteti iz arhitekturnga biroja Innauer Matt prihajajo iz mesta Bezau avstrijske pokrajine Voralrberg z visoko razvito kulturo gradnje v lesu. V njihovih stvaritvah je pogosto zabrisana meja med arhitekturo, pohištvom in dekorjem, oblikovanje interjerja je integralni del arhitekture.

Markus Innauer  je leta 2009 diplomiral iz arhiteture na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju. Po pridobivanju izkušenj v Singapurju in v arhitekturnem biroju »Oskar Leo Kaufmann«, sta leta 2012 skupaj z Svenom Mattom (1980) ustanovila arhitekturni biro »Innauer Matt Architekten«.

 Arhitekturni biro »Innauer Matt Architekten«, ki deluje v Bregenzerwaldu, v gorski dolini na zahodu Avstrije, se zavzema za arhitekturo, ki je tesno povezana s svojo lokacijo, z naravnim okoljem ter njenimi uporabniki. Njihove  arhitekturne rešitve so atmosfersko zgoščene, a subtilne in detajlno izdelane in si vedno prizadevajo povezovati novo z obstoječim. Njihov visok nivo natančnosti v kombinacij z določeno stopnjo sproščenosti v pristopu k oblikovanju vodi k presentljivo enostavnim rešitvam v pogosto kompleksnih pogojih. V osrčju njihovega dela je vedno iskanje arhitekturnih rešitev, ki svoji okolici nudijo občutek znanega in sproščenega in ki bodo prestale test časa.

 Za svoja dela so prejeli številne nagrade: Leta 2018 so prejeli posebno priznanje »AIT Architectural Awards” za Kapelo v Wirmbodnu. Uvrstili so se na seznam »40 under 40« / The Best Emerging Young Architects and Designer in Europe«, ki jo podeljujeta priznani »The Chicago Athenaum« in »The European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies«. Prejeli so »National Design Award 2017« za prostorsko planiranje skupaj s birojem »Super BFG za »Georunde Rindberg« v Sibratsgfallu. »2A European Architecture Award« jim je podelil dve zlati medalji za projekte »Bergkapelle Wirmboden« in  »Georunde Rindberg v Sibratsgfallu« ter srebrno medaljo za »Garden Shop Strubobuob«. Leta 2016 so prejeli nemško nagrado »Best Architects Award« za dve njuni hiši »Feurstein” in »Hiša za Julio in Bjorna«, ki je prejela tudi nagrado »Hauser Award 2016« za najboljši interier ter  številne druge nagrade.
Foto Portret: Christian-Anwander

Vrtnarska trgovina Strubobuob – Gardening shop  Strubobuob, Bezau, Avstrija

Leseni interier novo zgrajene male trgovine Strubobuob nudi prijetno a nevtralno ozadje izbranim izdelkom za vrt, dom in gospodinjstvo. V izčiščenem interjerju je dinamika prostora zgrajena na subtilnem kontrastu med svetlim lesenim obodom hiše in temnimi kovinskimi elementi: osrednjega stopnišča, skrbno izbranim lučem, minimalistični kuhinji ter monolitnim pultom.
Foto: Adolf Bereuter

 

Hiša za Julijo in Bjorna  – House for Julija and Bjorn, Egg, Avstrija, 2014

Hišo odlikuje prostorska zasnova, ki je omogočila integracijo pohištva v osrednjo vzdolžno servisno steno. V celoti izvedena iz lokalne smrekovine, globoka servisna stena gradi svojo teksturo z nišami in  funkcionalnimi deli, ki kot reljef rahlo izstopajo iz osnovne ravnine.
Foto: Adolf Bereuter

 

Alpska kapela Wirmbodn – Alpine Chapel Wirmboden, Avstrija, 2016

Preprost enocelični prostor male kapele namenjen kontemplaciji in komemoraciji,  gradi svojo sublimno atmosfero s svetlobo, ki se skozi zenitalno okno nežno razliva po razkriti leseni strešni kostrukciji. Kontrapunkt grobo obedelanima betonskim stenam z vstavljenim okoliškim kamenjem nudi skrbno izdelan leseni vhodni portal z zvoncem izveden iz akustične nemške smreke. 
Foto: Adolf Bereuter