Manca Zorec

Perspektivni – arhitektura

Prva nagrada projekta “European Green Office – EGO”, ki so ga izvedli študentje 3. letnika oblikovanja notranje opreme s Fakultete za dizajn v sodelovanju s podjetjem Trimo, je pripadla študentki Manci Zorec za projekt OAZA.

Cilj naloge je bil poiskati nove konceptualne možnosti uporabe in reinterpretacije obstoječih izdelkov Trimo, oblikovati svojske elemente ter raziskati čutno zaznavanje prostora z uporabo sodobnih tehnologij. Pisarna OAZA ponuja celovito rešitev zelene pisarne, sledi principu modularnosti, z izpostavljanjem stenskih površin pa mehča strogo geometrijo prostora ter postavlja rastline v aktivno vlogo tvorca arhitekture. Na inovativen način izrablja naravno zenitalno svetlobo, ki jo kreativno kombinira z umetno osvetlitvijo.

Pri zasnovi pisarne so upoštevana načela zelenega menedžmenta, načela preprostosti izvedbe, načelo modularnosti, fleksibilnosti ter sodobna priporočila EU pri oblikovanju delovnega okolja. Dimenzije pisarne so 4 x 4 x 4 m. Notranje stene so oblikovane v strogi modularni mreži iz fasadnih elementov Qbiss One bele barve, ki jih dopolnjuje kompozicija dinamičnega zamika tal in stropa. Tripartitno oblikovana tla definirajo zeleni, javni in zasebni prostor pisarne, katere osrednji element je diamantno oblikovana miza z udobnimi rumenimi stoli.
Modificirani akrilni elementi Aglas podjetja Akripol z vgrajenimi LED-svetili imajo dvojno funkcijo: zagotavljajo stropno osvetljavo in omogočajo vstop naravne svetlobe v kombinaciji z umetno. Zasteklitev iz elementov fasadnega sistema Qbiss Air omogoča strukturni videz v interierju in se po potrebi v celoti zastre z notranjimi drsnimi paneli.

Predlagateljici:
doc. mag. Jasna Kralj Pavlovec, u.d.i.a., predstojnica Katedre za notranjo opremo in arhitekturo, Fakulteta za dizajn
in dr. Ljudmila Koprivec, u.d.i.a., samostojna razvijalka TRIMO, inženiring in proizvodnja montažnih objektov, d.d.