Maja Ratajc

Perspektivni – modno oblikovanje

Nagrada je plod večletnega kreativnega razvoja od prvih večjih projektov še v okviru študija pa do zadnje, oblikovalsko najbolj zrele in inovativne kolekcije za blagovno znamko Cheek by Lisca za leto 2009. Ta obsega pet vzdušij za pomlad/poletje (Butterfy, Fresh, Joy, Sunshine in Garden) in pet vzdušij za jesen/zimo (Sweety, Flow, Tender, Dream in Sporty).

Izbira materialov, barv, detajlov in krojev je likovno pestra in stilsko izredno raznolika. Ustvarjalna večplastnost se kaže v vzgajanju sodobnega in mladostnega obnašanja, ki ga prikazujejo vizualne predstavitve posameznih vzdušij še v fazi zamisli in kasneje na fotografijah za katalog.

Celovitost zamisli se bolj kot na modne smernice navezuje na umetnostnozgodovinske postavke. Vzdušje Butterfly na primer zaznamuje impresionizem skupaj s prtički iz babičine skrinje, Sunshine pa je navdihnil čas Marilyn Monroe. Vzporedno z vzdušji je nastajala tudi obširna knjiga vzorcev, ki še natančneje definira posamezna stilska ozadja, le da so bili zaradi tržnih omejitev le redki vzorci dejansko izvedeni. Inovativnost je vidna v različnih interpretacijah že uveljavljenih zmožnosti industrijske proizvodnje. Košarice nedrčkov niso le vakuumsko termično oblikovane, ampak so narejene tudi z všitki in z nabiranjem, kar jih naredi lahkotnejše in mehkejše. Izrazito posebno pa je dejstvo, da Maja Ratajc spodnje perilo razume kot del širše kulture oblačenja in da vedno ponudi različne možnosti uporabe, tudi v povezavi z vrhnjimi oblačili za spanje, rekreacijo in prosti čas ter modnimi dodatki.

Predlagateljica:
Marija Jenko, u. d. i. a., akad. slik., spec. grafike; red. prof. na NTF v Ljubljani – smer oblikovanje tekstilij

Foto portret: Matevž Paternoster
————————————————