Maja Alibegovič in Blažka Drnovšek

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Maja Alibegovič in Blažka Drnovšek prejmeta priznanje »perspektivni oblikovalki 2013« za diplomski RiR-projekt »Revitalizacija neizkoriščenih prostorov v stanovanjskih naseljih«.

Z vso ustvarjalno vnemo in premišljenim pristopom sta odprli v svetu eno najbolj aktualnih oblikovalskih tem – t. i. »socialne akcije«. Na teh področjih mladi diplomanti iščejo svoje izzive v trenutku, ko jim slovenska družba v vsesplošni krizi ne ponuja alternativ za enakopravno vključenost z možnostmi za spodobno preživetje.

Konkretno sta Maja in Blažka raziskovali pristope k obnavljanju degradiranega urbanega in arhitekturnega okolja. Ob dobrem poznavanju praks v tujini in doma sta se preizkusili na izbranem primeru degradirane in neizkoriščene terase stanovanjskih stolpnic v Savskem naselju (iz leta 1957, arhitektov Milana Miheliča in Ilije Arnautovića). V svojo strategijo sta vključili stanovalce z njihovimi emocijami ob poseganju v njihove pridobljene pravice. Predlog industrijskih oblikovalk je izdelan kot prilagodljiv modularen sistem, minimalistično, izvedljivo v skromnih razmerah in ekonomsko vzdržno. Multidisciplinarno sta v svetovanje vključili arhitektko, socialno antropologinjo in podjetniška znanja. Kot pripomoček simuliranemu prototipiranju sta izdelali scenarij 24-urnega življenja obnovljene terase.

Predlagatelj:
Saša J. Mächtig, redni prof. na ALUO – Oddelek za industrijsko oblikovanje, Univerza v Ljubljani