Lutz Kucher

Lutz Kucher se trenutno posveča strateškemu svetovanju podjetjem. Po izobrazbi je oblikovalec in kot tak ima drugačen pogled na poslovanje. Njegovo poslanstvo je naučiti podjetja razviti inovativnost skozi oblikovalsko mišljenje, ki je sinteza strateške perspektive in izzivalne kreativnosti. Zagovarja oblikovalsko strategijo, korporativno oblikovanje in kulturo ter oblikovalsko in produktno inovacijo.
Lutza Kucherja je že od nekdaj zanimalo oblikovanje. Študiral je industrijsko oblikovanje na priznanih Fachochschule für Gestaltung in Schwäbisch Gmünd v Nemčiji. Po študiju je delal v arhitekturnem in oblikovalskem studiu Roberta Pamia v Benetkah, nato več let v Združenih državah Amerike. Oblikoval je za eno od vodilnih ameriških oblikovalskih agencij Ziba Design iz Portlanda v Oregonu, kjer se je posvečal japonski kulturi. Prejel je tudi številne oblikovalske nagrade.
Po vrnitvi v Evropo je začel delati kot oblikovalski svetovalec v Frankfurtu in nato s sodelavcema ustanovil prvo evropsko strateško oblikovalsko svetovalnico Park, ki ima pisarne v Hamburgu, Rotterdamu, Londonu in Münchnu. Te svetujejo multinacionalkam in srednje velikim podjetjem. Tu je spremenil svojo usmeritev iz industrijskega oblikovanja na vprašanje, kako lahko strateško aplicirano oblikovanje pomaga podjetjem pri izboljšanju njihove konkurenčnosti in večanju vrednosti blagovne znamke.
Po štirih letih je zapustil Park in postal partner v agenciji Kiska Design iz Salzburga, kjer je bil odgovoren za strateško oblikovanje, tržne inovacije in kreativno svetovanje za večje korporativne oblikovalske projekte. Začel je tudi poučevati predmeta “strateško oblikovanje” in “oblikovanje in ekologija” na Visoki strokovni šoli Joanneum v Gradcu. Pred enim letom je zapustil Kisko, ki je postala ena največjih evropskih svetovalnih agencij in začel delati samostojno kot oblikovalec in oblikovalski strateg. Svetuje podjetjem pri resničnem razumevanju njihove konkurenčnosti skozi pomen oblikovanja in inovacije.

– od 2006 samostojni oblikovalec in oblikovalski strateg;
– od 2001 tutor na Visoki strokovni šoli Joanneum v Gradcu;
2001 – 2005 partner v eni najuspešnejših evropskih konzultantskih agencij Kiska Design iz Salzburga;
1998 – 2001 soustanovitelj strateške oblikovalske svetovalnice Park iz Frankfurta;
1997 – 1998 oblikovalski svetovalec v Unternehmensberatung, Frankfurt:
1993 – 1997 oblikovalec v agenciji Ziba Design, Portland, Oregon;
1992 – 1993 sodelovanje v arhitekturnem in oblikovalskem studiu Roberta Pamia, Benetke;
– 1989 -1993 študij industrijskega oblikovanja v Nemčiji.

Izziv repozicioniranja

“En korak naprej naredijo vsi, ki se želijo izboljšati, zato je za odličen uspeh neizogibno storiti vsaj dva koraka! Prepričati podjetnike v to, ni enostavno. Oblikovalsko mišljenje morajo integrirati v svojo korporativno kulturo. Nekateri tega tudi ne zmorejo.”

Globalizacija in ceneni vzhodnoazijski izdelki silijo mnogo slovenskih proizvajalcev k ponovnem razmišljanju o položaju, ki ga imajo v tržnih segmentih nizkih do srednjih cen. Vprašanje je, kaj je tisto, kar bi morali storiti, da bi nudilo neko izrazito dodatno vrednost in v čemer bi se uspešno razlikovali od drugih na svojih trgih.

Lahko bi konkurirali s ceno, a mnogo podjetij nima proizvodnih kapacitet in modernih proizvodnih sredstev, ki bi jim omogočila nuditi izdelke na konkurenčni cenovni ravni.

Lahko bi konkurirali s tehnologijo, ki tudi šteje med glavne diferenciatorje, a po vsej verjetnosti večina podjetij enostavno nima na voljo virov, niti finančnih niti človeških, s katerimi bi lahko razvila izdelke, ki bi se razlikovali od drugih po boljši tehnologiji.
Kateri drugi faktorji nam še ostanejo – poleg storitev in lastnih prodajnih kanalov – ki bi lahko nudili relevantno razliko?
Poiščimo bistvo: Oblikovanje in Tržna znamka sta zelo verjetno najmočnejši orodji (in tudi orodji, ki si ju lahko privoščimo) v iskanju trajnostnega pozicioniranja tržne znamke na vse bolj konkurenčnih domačih in tujih tržiščih.

Oboje, oblikovanje in tržno znamko, moramo aplicirati strateško, če želimo, da učinkujeta. Z lepim dizajnom, a hladno reklamno kampanjo ne bomo dosegli uspeha. Na oba faktorja moramo gledati kot na eno od korporativnih strateških prioritet.

To je torej ozadje, med predavanjem pa bomo govorili o ekonomski celostni sliki, o primerih, ki navdihujejo, o povezavi med oblikovanjem in kulturo podjetja, o procesih oblikovanja in managementa, različnih aspektih strateškega oblikovanja in tesnega medsebojnega odnosa med oblikovanjem in inovacijo.

Oblikovanje in tržna znamka – dve močni orodji, dva polnilnika za konkurenčnost (slovenskih) podjetij.