Lutz Kucher

Lutz Kucher se je rodil leta 1964 v Schwäbisch Gmündu v Nemčiji. V svojem rojstnem mestu je tudi študiral industrijsko oblikovanje.

Kot oblikovalec in oblikovalski strateg je sodeloval z vodilnimi oblikovalskimi studii v Italiji in v ZDA, nato pa je s Fransom Joziassom in Timom Seldersom ustanovil PARK, eno prvih agencij za strateško oblikovanje v Evropi, s studii v Hamburgu, Londonu, Noordeloosu in Münchnu. Leta 2001 je agencijo zapustil, postal partner pri KISKA Designu v Salzburgu ter uvedel strateško oblikovanje in inovativni pristop na avstrijskem trgu. Nato je leta 2007 skupaj z Alexom Thusbassom ustanovil agencijo Kucher&Thusbass, ki za svoje stranke razvija portfeljske strategije in tržne inovacije ter skrbi za razvoj oblikovanja in blagovnih znamk.

Poleg dela v agenciji Kucher tudi predava na eni vodilnih oblikovalskih šol v Evropi, na programu za industrijsko oblikovanje univerze za uporabne vede FH Joanneum v Gradcu, kjer je izredni profesor za predmeta Strateško oblikovanje ter Oblikovanje in ekologija.

Je prejemnik številnih mednarodnih oblikovalskih nagrad (IDEA, red dot, IF itd.) in imetnik več patentov.

Design management v pohištveni industriji

Na predavanju Design management v pohištveni industriji bomo predstavili tako samo dejavnost upravljanja z oblikovanjem kot tudi prednosti, ki jih uporabnikom prinaša.

Po kratki uvodni predstavitvi design managementa s poudarkom na oblikovalskem dejavniku uspešnosti in na blagovnih znamkah, ki so jih navdihnili različni oblikovalski pristopi in design management, bodo sledili pregled različnih stopenj design managementa in primeri njegove uporabe ter inoviranja v praksi. Zaključni del pa bo posvečen stanju v slovenski pohištveni industriji: z razpravo in vprašanji poslušalcev bomo poskušali opredeliti izzive, s katerimi se pohištvena industrija na jugovzhodu Evrope sooča v svojih prizadevanjih za uspešnejšo uporabo oblikovalskega principa.