Luis Rebelo de Andrade;
Rebelo de Andrade, Portugalska, www.rebelodeandrade.com

Luis Rebelo de Andrade, rojen leta 1953 v Lisboni, je svojo profesionalno kariero začel v kiparstvu, kar je kasneje pomebno vplivalo na umetniški izraz njegove arhitekture.
Leta 1986 je z odliko diplomiral iz arhitekture na Fakulteti za Likovno umetnost v Lizboni. Že med študijem je sodeloval z arhitekturnim birojem Intergraup, ki za svoja dela prejemajo nagrade tako doma kot v tujini.

Leta 1988 je ustanovil lasten arhitekturni studio in se na portugalsko arhitekturno sceno umestil s projektoma za Angleško Veleposlaništvo v Lizboni (1990) in stavbo Casa do Artista (1991) v Lizboni. Načrtuje objekte različnih namembnosti v zelo različnih kontekstih, ki zahtevajo specifične in individualizirane pristope v oblikovanju. Dolgoletne izkušnje načrtovanja v izjemno zgodovinsko ali okoljsko občutljivih prostorih, kot sta na primer zgodovinsko središče Lizbone ali Naravni park Pedras Slagada, so prinesle široko paleto praktičnih znanj in tako omogočile bolj drzne odgovore na različne izzive, ki so se pojavljali skozi dolgoletno prakso.

Delo RA\\ Rebela de Andradeja določa stekanje dveh ključnih komponent: spoštovanje do klienta in spoštovanje do krajine. Ravno v uravnovešanjuteh dveh komponent pa se izkazuje njegova učinkovitost in vsestranskost. Arhitektura je multidisiplinarna dejavnost, kjer sta tehnična prefinjenost ter upravljanje stroškov bistvena parametra. Obenem pa ne smemo nikoli pozabiti, da je arhitektura tudi umetnost. Profesionalnost, ki se izraža v zmožnosti združevanja in realizacije teh atributov, pa je v treh desetletjih botrovala izvedbi vrsti dovršenih arhitekturnih projektov. V trenutku bliskovite in intenzivne globalizacije, v kateri so resnični temelji naše dejavnosti tako pogosto pozabljeni, se nepretrgoma trudijo uveljavljaviti in utrditi svojo prisotnost s produkcijo visoko kvalitetnih del.

Finn Lough Resort, 2017, Leggs, Enniskillen, Severna Irska, Fotografia de João Morgado

Snake Tree Houses, 2013, Pedras Salgadas, Portugalska, foto: Fotografia de João Morgado