Kuhinja Kredenca: Aleš Potočnik

Kategorija: Interier in pohištvo

Inovativna kuhinja prinaša novost: sistem odpiranja omar po principu tradicionalne šiviljske škatle. Ta posebnost deluje tako v večjih prostorih kot tudi v majhnih stanovanjih, kar ji daje neomejene uporabniške možnosti. Ker je kuhinja sestavljena iz treh ločenih delov (kuhalno-pomivalni, več funkcijska miza s predali, shranjevalno-hladilni), kljub tipskim elementom omogoča različne postavitve v prostoru in nas nedvomno navduši za pripravo hrane.

Avtorja, Julijan Krapež in Aleš Potočnik, sta želela funkcijsko preoblikovati kuhinjo. Idejo za to sta dobila v sistemu okovja na preprosti leseni šiviljski škatli s kaskadnim odpiranjem. Škatlo sta obrnila za 90 stopinj in dobila zložljivo omaro, ki omogoča različne postavitve. Poleg standardnih elementov, ki jih je treba vključiti v vsako kuhinjo, sta zasnovala tudi shrambo, ki omogoča sušenje sadja, zelišč, shranjevanje suhih mesnin in mletje žita. Vračanje k naravi in samooskrba sta pravi ideji za potrošnike 21. stoletja, ki si želijo kakovostne sestavine svojih jedi v celoti pripraviti doma.

Datoteka

Avtorja projekta: Julijan Krapež,
Aleš Potočnik
Fotografije: Matevž Paternoster
————————————————
Leto načrtovanja in izvedbe: 2015
————————————————

Mini intervju

Kaj je osnovna ideja »Kuhinje s kaskadnim odpiranjem«?
Osnovna ideja kuhinje je na majhni površini zadostiti potrebam zahtevnih uporabnikov. Kuhinja je zasnovana kot multifunkcijski element, ki ima v določeni postavitvi funkcionalno vrednost, v zaprti postavitvi pa shranjevalno možnost. Kuhinja je nastajala v letu 2015. Izdelali smo več prototipov in razvijali idejo o večfunkcionalnosti na majhnem prostoru.

Kaj je bilo pri izdelavi kuhinje največji izziv?
Izzivov je pri takšnem projektu zmeraj več. Od tega, da se na čim manjšem prostoru da dobiti vse funkcije velike kuhinje, da so uporabljeni ekološko sprejemljivi materiali, da je kuhinja čim bolj oblikovno skladna in ima tudi estetsko noto, pa do tega, da je tehnološko sprejemljiva, da so logistični stroški pri dobavah čim manjši …

Kaj načrtujete v prihodnosti?
Kuhinjo smo razvijali kot globalni produkt; razvoj še poteka, saj kljub temu, da je to že tretji prototip, ugotavljamo pomanjkljivosti, ki bi jih v nadaljevanju želeli odpraviti, kuhinjo pa tehnološko še nadgraditi.

Kako bi po vašem mnenju lahko v prihodnosti obudili slovensko pohištveno industrijo, ki bi vlagala v kakovostno oblikovanje?
Slovensko pohištveno industrijo bosta trg in preživetje prisilila, da bo razumela razvoj novih izdelkov. Za vsak nov izdelek je samo po sebi umevno, da je všečen, funkcionalen in lepo oblikovan.

Aleš Potočnik

Objavljeno v: Hiše 92, januar 2016