Kolekciji Dota in Krokodilčki

Kategorija: Drobni predmeti iz lesa

Leseni kolekciji navdušujeta s svojo likovno dovršenostjo, celovito predstavitvijo in večplastno uporabnostjo. V iskanju svoje tržne niše je avtorica zasnovala celosten produkt, ki vključuje tradicionalno-mitološko noto v sodobni preobleki, s širokim spektrom uporabnosti. Likovna igra s posameznimi luknjicami ob robu lesene plošče, ki spominjajo na čipkasto obrobo, se dosledno pojavlja v celotni kolekciji Dota in med seboj povezuje različne kose lesa. Ti lahko delujejo kot usklajena celota ali pa zgolj kot posamezni kosi kuhinjskih pripomočkov. Tudi izdelki iz kolekcije Krokodilčki nosijo v sebi nekaj tradicionalnega; lesena raglja oz. otroška igrača je hkrati lahko pogrinjek za bučne dogodke, kot so na primer poroke. Izdelki LesnaVesna so poetični, igrivi, domiselni in zelo ženski; nekaj, kar bi moralo imeti vsako gospodinjstvo.

Arhitektka Eva Štrukelj se je z oblikovanjem v lesu v okviru lastne blagovne znamke začela ukvarjati pred štirimi leti, ko je iskala bolj mehko in sebi bližjo alternativo arhitekturnemu projektiranju. Seveda je gradnja blagovne znamke napredovala počasi, korak za korakom … Danes dosega uspehe; številne razstave in vedno večja prepoznavnost potrjujejo, da je na pravi poti.

Datoteka

Avtor izdelkov: LesnaVesna;
Eva Štrukelj
Fotografije: arhiv avtorice
————————————————
Leto nastanka izdelkov: 2014
————————————————

Mini intervju: Eva Štrukelj

Zakaj ste izbrali oblikovanjev lesu?
Les je bil zame edina možna izbira – torej raje rečem, da je les izbral mene. Kot material je edinstven: raznolik, prelep, del narave; do takrat, ko se prelije v izdelek, ima vsak svojo zgodbo rasti, vsak kos ima izražen značaj in je pogosto muhast … Na neki način je zelo podoben človeku.

Kaj je osnovna ideja vaših izdelkov?
Želim, da je izdelek funkcionalen, a vedno (nezavedno, a vztrajno) iščem neko poetiko; drugače mi nikakor ne uspe! Navdihujejo me stare zgodbe, divja narava, vzporedni svet pripovedk, ki je iz vsakdana izginil. Spomini; mir in vlaga v gozdu po dežju, ptica iz ljudske pesmi …

Kdo je izdelovalec vaših izdelkov?
V zadnjem času večino izdelkov izdelujemo sami, saj je to edini način, da nadzoruješ fazo izdelave, oblikovanja, embaliranja. Je bilo pa na tej poti veliko iskanja in sodelovanja s kolegi, tudi kak inovativen mizar nam občasno pomaga …

Kaj je bilo pri izdelavi vaših izdelkov največji izziv?
Kar vse po vrsti. Začetek je vedno idealističen in usmerjen le k višjemu cilju – kreaciji nečesa novega. Potem pride realnost in je treba najti dobavitelja lesa, ki je pripravljen delati majhne količine, sodelavce, ki verjamejo v zgodbo, embalažo v nizkih nakladah … In tu je še meni najbolj tuji del – prodaja! Največji izziv je torej vztrajnost, saj sadovi dela pridejo počasi, čez čas – vmes pa je treba verjeti in delati.

Kaj načrtujete v prihodnosti? Načrtujete serijsko izdelavo, prodajo na tujih trgih?
Z vsakim projektom malo zrastem(o). Serijska proizvodnja je zdaj, po vsem tem času, kar lahka naloga, zato tudi prodaja na tujih trgih postaja zanimiva. Rešiti moramo še promocijsko plat te realnosti – oblikovalci namreč živimo v svetu, kjer je bolj kot kakovost izdelka pomemben njegov marketinški vložek.
Pomembnejši projekt za leto 2016 je zasnova igrač – saj jo želimo pripraviti do te faze, da bo zanimiva za serijsko proizvodnjo in s tem pripravljena na mednarodni trg. Medtem pa kar kapljajo vedno nove in nove zamisli za večje predmete. Ne vem, kdaj bo čas za vse!

Kako uspeti? Kako danes kljub poplavi malih lesenih izdelkov, ki jih najdemo na svetovnem spletu, sestaviti izvirno in uspešno oblikovalsko zgodbo?
V globalizirani družbi je to zelo težka naloga. Zato sem hvaležna za vse pozitivne izkušnje in ljudi, ki mi jih (in to z vsakim dnem bolj) prinaša moja zgodba LesnaVesna. Edino, kar lahko naredi oblikovalec, je to, da je zvest samemu sebi in poskuša poslušati lastni ustvarjalni tok ter vztrajati. Če je tako, ga bo s časom krog pravih ljudi slišal – in vse se začne odvijati. Medtem pa pride prav tudi pomoč kakega podjetniško bolj navdahnjenega kolega.

Eva Štrukelj

Objavljeno v: Hiše 92, januar 2016