Klemen Kuralt

Perspektivni – industrijsko oblikovanje

Klemen Kuralt je zasnoval prefinjeno, minimalistično oblikovano podlago za prenosni računalnik – Upognjenček. Izdelan je iz večplastnih lepljenih furnirjev, ukrivljenih v značilno obliko. Perforiran motiv omogoča zračenje in preprečuje pregrevanje prenosnega računalnika. Motiv se lahko personalizira na željo posameznika.

Izdelek je funkcionalen, preprost a vsebuje veliko znanja in tehnološkega napredka za izvedbo v proizvodnji.
Upognjenček nam omogoča ergonomsko uporabo prenosnega računalnika, tako z vidika pozicije monitorja kot izboljšanja pozicije rok pri pisanju. Podlago za prenosni računalnik lahko uporabljamo pri delu za mizo, kot tudi takrat, ko imamo računalnik na kolenih. Zaradi značilne upognjene oblike računalnik ni v neposrednem stiku s telesom uporabnika.

Lesena podlaga za prenosni računalnik je bila zasnovana v skladu z ekološkimi načeli in bila v letu 2011 nagrajena s strani Javnega sklada Republike Slovenije za prispevek k trajnostnemu razvoju. Upognjenček je bil tudi zaščiten kot model na Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino. Poleg tega je bil izdelek v letošnjem letu predstavljen na Mikser Design Expu v Beogradu, kjer je prišel v ožji izbor. Upognjenček, ki je že v prodaji, je bil razstavljen na Top ideje 2010 v času ljubljanskega pohištvenega sejma in na razstavi Čar lesa 2011.

Predlagateljici:
doc. dr. Jasna Hrovatin uni. dipl. ing. arh.
in Mojca Perše uni. dipl. ing. arh.

Foto: Primož Korošec

Foto portret: Primož Korošec
————————————————