Katja Knaus
Yonder- Architektur und Design, Nemčija

Arhitektka Katja Knaus je pridobila svojo izobrazbo na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Stuttgartu ter pri Enricu Mirallesu v Barceloni. Po desetletju dela v različnih birojih je leta 2011 skupaj z Benediktom Boschem ustanovila biro Yonder – Architektur und Design. Je tudi strokovna sodelavka inštituta Wohnen und Entwerfen (načrtovanje bivalnih stavb) na Univerzi v Stuttgartu.

Kakšna je dobra lesena hiša?

Verjetno je pomembnejše vprašanje, kakšna je dobra hiša, saj bi morale lastnosti lesenih hiš in tistih, ki niso lesene, sovpadati na več načinov. Dobra lesena hiša bi morala odražati značaj materiala. Pri tem bi morali upoštevati predvsem dve stvari: prvič, da ga primerno in pravilno vgradimo, ter drugič, da ga uporabimo neobdelanega, kjer je to le mogoče.

Portret: Uwe Ditz

Hiša P

V našem biroju raziskujemo prostor, materiale, konstrukcije in še posebej interakcije med njimi. Tako ustvarjamo trdno podlago za oblikovanje nenavadnih in inovativnih bivalnih ambientov. Ti ne spreminjajo zgolj uporabnikovega zaznavanja prostora, temveč vplivajo tudi na družabno življenje v teh prostorih.
Hiša P je počitniška hiša za sedemčlansko družino. Pri zasnovi smo se hoteli čim bolj približati tradicionalni gradnji na tem območju, hkrati pa tradicijo na novo interpretirati s sodobno arhitekturo. Na začetku smo določili maksimalni dovoljeni stavbni volumen s položno dvokapnico. Iz tega volumna smo izrezali en kos in tako dobili dva ločena stavbna volumna: hišo in pomožni objekt. Vmes je nastalo zaščiteno dvorišče. Zadnjo fasado objekta smo postavili poševno in s tem naredili nadstrešek na dvorišču, znotraj objekta pa ustvarili navdušujoče in prostorne sobe s poševnimi stenami.
Za fasado in konstrukcijo smo izbrali lokalni les. Deske na fasadi smo pred montažo površinsko požgali, kar daje lesu naravno zaščito pred vremenskimi vplivi, hkrati pa je hiša obarvana v posebno črno barvo. Kontrast temu je svetel vidni beton, ki tvori podstavek hiše.
V notranjosti smo oblikovali zanimivo pokrajino prostorov z razgledi skozi panoramska okna. Oprema hiše je oblikovana preprosto, povezuje jo uporaba enotne vrste lesa. Po dokončanju smo si hišo ogledali skupaj z investitorjema. Njuna najstniška hčerka je bila sicer vedno tiho in nas je bolj ali manj ignorirala, tokrat pa se je postavila na galerijo in vzkliknila: »Oh, kako je tukaj super!« To je bila lepa potrditev za naš trud.

Katja Knaus

*Odlomek iz predavanja na Gospodarsko-arhitekturnem forumu 01, 16. 6. 2016, v Mestu oblikovanja v Ljubljani

Arhitektura: Yonder – Architektur und Design; Katja Knaus,
Benedikt Bosch
Sodelavca: Leonhard Clemens, Felix Krummlauf
Fotografije: Brigida González (zunanjost), Rena Lorenz (notranjost)

Izvedba: 2015
Lokacija: Oberreute, Allgäu, Nemčija

Površina: 249 m2 (bruto)